U ubrzanom načinu života u kojem svi živimo, nerijetko se dogodi da nam prehrana padne u drugi plan, bilo da se radi o previše obaveza u kojima se (figurativno) utapamo ili jednostavno zaboravimo ili nemamo dovoljno volje za pripravak toplog obroka. U tim trenucima često posežemo za onim što je ostalo u hladnjaku „od neki dan“. U istoj situaciji se našao i 19-godišnjak koji je 20 sati nakon konzumacije hrane iz restorana koja je stajala u frižideru završio u bolnici. Riža, piletina i lo mein, poznato kinesko jelo, bila je dobitna kombinacija koja je studenta koštala mjesec dana u borbe za vlastiti život.

Kako je priča započela

Nakon konzumacije jela, 19-godišnjak se požalio na abdominalnu bol i mučninu koja je nakon nekog vremena progredirala u osjećaj slabosti, bol u prsima, kratkoću daha, glavobolju, ukočenost vrata i zamagljeni vid. Zatim se pojavio i ljubičasti osip koji je izgledom podsjećao na modrice. Pacijent je ubrzo zaprimljen u bolnicu gdje je ustanovljeno da mu je tjelesna temperatura bila blago povišena (37.4°C), no puls mu je iznosio 147 otkucaja u minuti (normalne vrijednosti pri mirovanju iznose 60-100), krvni tlak je iznosio 154/124 mmHg (također, normalna vrijednost krvnog tlaka pri mirovanju iznosi 120/80 mmHg), te je imao ubrzani dah. Opće stanje mu se postupno pogoršavalo te je došlo do cijanoze, hipotenzije i ljubičastog osipa, a zbog lošeg općeg stanja intubacija te administracija mnogih lijekova bila je nužna. Žurno je prebačen u drugu bolnicu gdje je zaprimljen na odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu u stanju šoka s višestrukim zatajenjem organa i osipom. Njegova tjelesna temperatura je tada iznosila 40.8°C, a puls mu je iznosio 166 otkucaja u minuti. Pacijent je nakon toga bio sediran te je pokazivao znakove zatajenja bubrega.

Dijagnoza

Nakon diferencijalne dijagnoze ustanovljeno je kako je mladić patio od fulminantne meningokokne sepse (purpura fulminans). Purpura fulminans je akutni purpurni (ljubičasti) osip koji je karakteriziran koagulacijom krvi u malim krvnim žilama te dovodi to purpurnih lezija i nekroze kože, dok riječ meningokokna ukazuje na prisustvo bakterije Neisseria meningitidis, u ovom slučaju u krvi. Iako je dobra dijagnoza prvi korak k ozdravljenju te su doktori napokon mogli pacijentu dati prikladne antibiotike kojima će se riješiti bakterijska infekcija, zbog brze progresije bolesti nekrotično tkivo i gangrena su se proširili na ruke i noge te su stoga obje noge ispod koljena te dijelovi svih 10 prstiju morali biti amputirani.

Na svu sreću, mladić se izvukao te je proveo 26 dana na odjelu intenzivne njege prije nego što je prebačen na drugi odjel. Nakon cijele priče postavlja se pitanje – kako je uopće došlo do ovako ozbiljnog i životno ugrožavajućeg stanja? Nakon prikupljanja podataka o tome što se zapravo dogodilo prije dolaska u bolnicu, doktori su saznali kako je pacijentov cimer također konzumirao istu hranu večer prije dolaska u bolnicu, no on je nakon toga povraćao samo jednom te nije došlo do progresije bolesti. Osim toga, saznali su i kako je cimer primio sve potrebne booster doze cjepiva za meningitis, dok pacijent nije primio zadnja 2 potrebna boostera. Iako ne možemo tvrditi sa sigurnošću, već možemo samo pretpostaviti, da je veća zaštita cimera koji je primio sve potrebne doze cjepiva osigurala da se on izvuče samo s blagim simptomima, dok njegov prijatelj nije bio te sreće.

Iako je ova priča potresla mnoge, nema razloga za zabrinutost oko hrane „od neki dan“. Ovakvi slučajevi su rijetki te ukoliko se prate propisi o sigurnosti hrane, nema potrebe za zabrinutost.

Literatura

Bendapudi PK, Whalen MJ, Lahoud-Rahme M, Villalba JA. Case 7-2021: A 19-Year-Old Man with Shock, Multiple Organ Failure, and Rash. N Engl J Med. 2021, 384(10), 953-963

Perera TB, Murphy-Lavoie HM. Purpura Fulminans. [Updated 2021 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022

Infection From Eating Leftovers Leaves Student With Organ Failure And Amputated Limbs, https://www.iflscience.com/, pristupljeno 23.2.2022.

Izvor fotografije

Image by Darko Djurin from Pixabay