Sambucus nigra L. iz porodice Sambucaceae je listopadni grm ili stablo visine do 10 m. Cvjeta u svibnju, a plodonosna je u razdoblju od kolovoza do rujna. Raste uz rubove šuma, u blizini sela i napuštenih područja. Bazga je bogata nutrijentima i antioksidansima. Uporaba bazge u narodnoj medicini i kuhinji ima dugu tradiciju. Dijelovi biljke koji se koriste su listovi, cvjetovi, plodovi i kora. Osim što se tradicionalno koristi za izradu sirupa i sokova često se koristi i za izradu marmelada, vina, kolača i raznih slastica. Koliko je zapravo sigurna ovakva kućna izrada i koje su znanstveno dokazane dobrobiti ove biljke?

Sastav

Najvažnije bioaktivne tvari koje nalazimo u ovoj biljci su polifenoli i antocijani uz vitamine askorbinsku kiselinu i α-tokoferol . Zbog izrazitog antioksidativnog djelovanja plodovima, cvjetovima, kori i listovima ove biljke pripisujemo ljekovita svojstva.  U narodu se dugo vremena cvijet koristi kao diaforetik (sredstvo koje potiče znojenje), diuretik (sredstvo kojim se poboljšava izlučivanje mokraće iz organizma) i blagi lakstiv ( sredstvo koje uzrokuje češće i lakše pražnjenje crijeva ). Kora se koristi u iste svrhe, ali i za održavanja zdravlja jetre, bubrega i srca. List je diuretik i laksativ. Svi dijelovi imaju cijanogenske glikozide sambunigrin i prunazin. To su molekule koje mogu biti potencijalno toksične jer njihovom hidrolizom nastaje cijanid . Zbog toga se ne preporuča uporaba niti jednog dijela biljke bez prethodne obrade.

Cvjetovi i plodovi su jako nutritivni. Svi dijelovi biljke sadrže proteine koji se sastoje od čak 16 aminokiselina, od kojih su 9 esencijalne aminokiseline. Osim toga nalazimo određeni udio glukoze i fruktoze, te manje saharoze. Masti čine čak 75% ploda i od masnih kiselina najčešće su polinezasićene masne kiseline. Plod je bogat organskim kiselinama, mineralima i vitaminima.

Ljekoviti potencijal

Etanolski ekstrakt cvijeta i plodova bazge pokazao je inhibitorno djelovanje na nozokomijalne patogene. To su patogeni koji uzrokuju bolničke infekcije. Među njima su Staphylococcus spp. , Bacillus cereus, Salmonella poona, Staphyloccocus aureus i Pseudomonas aeruginosa.  Različite vrste ekstrakta plodova pokazali su snažnu antivirusnu aktivnost pogotovo protiv virusa influence A H1N1. Mehanizam djelovanja je sprječavanje vezivanja virusa na stanice domaćina, i posljedično inhibiciju ulaska u stanicu. Dva flavonoida iz ekstrakta se vežu na hemaglutininske izdanke i tako se inhibira adhezija na stanice domaćina. Ekstrakt u kojem se nalaze polifenoli, monoterpenski glikozidi i seskviterpeni pokazali su i djelovanje u prevenciji inicijacije nekih koraka u kancerogenezi. Također ima potencijalni antidijabetski učinak. Potiče izlučivanje inzulina iz β-stanica gušterače što utječe na smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Važno je naglasiti kako su sva ta djelovanja uglavnom dokazana in vitro te se nikako ne preporučuje liječenje navedenih stanja isključivo pripravcima bazge. Međutim, primjena ove biljke ljekovitih svojstava može doprinijeti sveukupnom zdravlju organizma.

Obzirom na to da je svibanj vrijeme cvjetanja teško je odoljeti mirisima bazge i ne okušati se u izradi vlastitih proizvoda. Izrada ovakvih proizvoda može biti rizična zbog stvaranja vrlo opasnih mikroorganizama. Jeste li se zapitali koliko je vaš način izrade sirupa uspješan u prevenciji rasta mikroorganizama?

Što kaže znanost?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tuzli istražili su kvalitetu tradicionalne izrade bazginog sirupa u vidu utjecaja dodatka šećera i limunske kiseline na mikrobiološku ispravnost . Bilje su sakupili na pet mjesta u Bosni i Hercegovini.

Sirup su izradili prema tradicionalnom receptu:

Otopi se 15 do 20 cvatova u 1.5 l vode i ostavi stajati 24 sata. Nakon 24 sata se uzeo uzorak za analizu i on je pokazao stanje prije dodatka limunske kiseline i šećera.

Tada su dodali 500 g šećera i 5g limunske kiseline. Nakon 24 sata se uzeo uzorak za analizu. On je pokazao utjecaj ova dva sastojka koji djeluju kao konzervans.

 

Mikrobiološku ispravnost pokazali su na temelju prisutnosti Escherichia coli, koagulaza pozitivnog Staphylococcus aureus i sulfit-reducirajućih vrsta roda  Clostridia. Također je određen ukupni broj bakterija u svim uzorcima. Rezultati su nakon prvih 24 sata pokazali prisutnost svih testiranih bakterijskih vrsta u uzorcima osim S. aureus. Osim toga ukupan broj bakterija ( CFU/ml)  je varirao od 323 do 689 ovisno o uzorku.  U svim uzorcima nakon dodatka šećera i limunske kiselina ukupni broj bakterija spustio se na ništicu.

Rezultati analize pokazali su da se dodatkom ovih konzervansa smanjila antioksidativna aktivnost, ali se koncentracija antocijana povećala.

Ovo istraživanje je pokazalo da limunska kiselina i šećer uspješno inhibiraju rast mikroba u ovakvim sirupima. To znači da je tradicionalni način izrade siguran iako je kvaliteta u vidu antioksidativne aktivnosti smanjena u odnosu na pripravak bez dodatka ovih konzervansa .

Iskoristite lijepo vrijeme za boravak u prirodi uz košaricu za sakupljanje ove ljekovite biljke i uživajte u njezinim blagodatima.

Literatura

Kremer D. Ljekovito bilje Farmaceutskog botaničkog vrta „Fran Kušan“. Zagreb, 2018., str 274.

Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D, Łysiak, GP. Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. Journal of Functional Foods, 2018, 40, 377-390.

Kamenjaković M et al.. INFLUENCE OF PRESERVATIVES ON QUALITY ELDERFLOWER SYRUP (Sambucus nigra L.) , Hrana u zdravlju bolesti, 2017, 6(1), 1-6.

Izvor fotografije

©[fantom_rd] via Canva.com