Kako odabrati pravi probiotik?

Kako odabrati pravi probiotik?

Propisan vam je antibiotik, a liječnik ili ljekarnik vam uz njega preporučuje probiotik. Zatim ulazite u ljekarnu u kojoj se nalazi more probiotika i ne znate koji odabrati. Zasigurno se većina nas našla u takvoj situaciji. Zato donosimo pregled svega bitnog na što trebate pripaziti pri odabiru probiotika.

Što su probiotici?

Probiotici su žive bakterije ili kvasci koji se formuliraju u različite vrste proizvoda kao što su hrana, lijekovi te, najčešće, dodaci prehrani. Dokazano je koliko je crijevna mikrobiota korisna za prevenciju mnogih neželjenih stanja i bolesti. Zato je sasvim logično zaključiti kako probiotici, koji djeluju povoljno na crijevnu mikrobiotu, imaju različita korisna svojstva za naše zdravlje. Najčešće ih uzimamo kako bi spriječili nuspojave antibiotika, ali mogu pomoći u liječenju brojnih zdravstvenih stanja, uključujući sindrom iritabilnog kolona.

Moguće nuspojave

Sigurnost probiotika je uglavnom velika, a ako dođe do nuspojava, one su obično blage i kratkotrajne. Najčešće su to gastrointestinalne nuspojave kao što su nadutost i konstipacija. Kod imunokompromitiranih ili dugotrajno hospitaliziranih osoba, mogu se razviti infekcije od probiotičkih bakterija. Takvi slučajevi su vrlo rijetki, a klinička ispitivanja nisu zabilježila razvoj ozbiljnih infekcija.

Ako ste zabrinuti oko nuspojave za koju sumnjate da je izazvana probiotikom, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom. Moguće rješenje bit će smanjenje doze ili prelazak na probiotik koji sadrži različit soj. Potpuni prestanak korištenja probiotika preporučuje se u slučajevima kada rizik primjene prevladava korist.

Lijek ili dodatak prehrani – je li bitno?

Budući da je gotovo svaki probiotik registriran kao dodatak prehrani ili hrana, a ne lijek, kao takav mora udovoljavati znatno manje strogim regulatornim kriterijima. Iz tog razloga, probiotik se, kao pojam, često zloupotrebljava i koristi onda kada ne bi trebao. Zato je bitno znati nešto više o ovoj temi kako bi odabrali najbolji proizvod za sebe.

Potrebna doza

Čest problem kvalitete probiotika je održavanje stabilnosti i deklarirane doze do kraja roka trajanja proizvoda. Doza probiotika se izražava kao CFU (eng. colony-forming units) po dozi, a potrebna doza ovisi o korištenom soju i indikaciji. Najčešće se radi o rasponu od 1-10 milijardi CFU/dozi i princip „više je bolje“ ovdje ne vrijedi. Ako je doza preniska, probiotik je potencijalno nedjelotvoran. Međutim, prevelike doze su također nepotrebne, a potencijalno i štetne. Ako probiotik sadrži više različitih sojeva, bolje je pronaći proizvod na čijoj je deklaraciji naveden CFU za svaku vrstu zasebno.

Odabir sojeva

Pri odabiru probiotičkog proizvoda, bitno je uočiti koje vrste bakterija ili kvasaca se u njemu nalaze. Najčešće su to vrste Lactobacillus i Bifidobacterium. Često se koristi kvasac Saccharomyces boulardii te neke vrste E. coli i Bacillus. Kako bi bili sigurniji u kvalitetu probiotika, bitno je provjeriti je li naziv soja precizno naveden. Sojevima se daju 3 imena – navodi se rod, vrsta i soj.

Primjer nomenklature određenih mikroorganizama korištenih u probioticima (izvor: Probiotics and Prebiotics, 2017, https://www.worldgastroenterology.org, pristupljeno 12.2.2023.)

Ovisno o razlogu primjene probiotika, može vam biti dovoljan probiotik koji sadrži samo jednu vrstu tj. soj ili biti nužan onaj koji ih sadrži više. Naravno, bitno je dokazati da određena kombinacija sojeva, kroz svoje mehanizme djelovanja, ima ono djelovanje za koje se indicira.

Preporuke po indikacijama

Kao što je već spomenuto, ovisno o indikaciji zbog koje je preporučeno uzeti probiotik, biraju se sojevi koji će se koristiti i doze u kojima ih je potrebno primijeniti. Tako primjerice, u prevenciji proljeva uzrokovanog primjenom antibiotika, postoje snažni dokazi o učinkovitosti kod odraslih ili djece za primjenu u tablici navedenih probiotičkih sojeva. Slične preporuke mogu se pronaći za razne indikacije.

Izvor: Probiotics and Prebiotics, 2017, https://www.worldgastroenterology.org, pristupljeno 12.2.2023.

Sumirajmo…

Prije konzumacije probiotika treba obratiti pozornost na:

  • točno definiran soj
  • udio pojedinih sojeva
  • dovoljnu dozu CFU
  • navedenu indikaciju
  • preporučenu upotrebu

Literatura

1. Probiotici i probava, 2017, https://www.plivazdravlje.hr, pristupljeno 12.2.2023.
2. Probiotics and Prebiotics, 2017, https://www.worldgastroenterology.org, pristupljeno 12.2.2023.
3. Probiotics: Possible side effects and how to take them safely, 2018, https://www.medicalnewstoday.com, pristupljeno 12.2.2023.
4. Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019, 59(11), 1675-1683.
5. Ibrahim S et al. Fermented foods and probiotics: An approach to lactose intolerance. Journal of Dairy Research, 2021, 88(3), 357-365.
6. Which Probiotic is Right for You?, 2022, https://www.webmd.com, pristupljeno 20.2.2023.

Izvor fotografije

©[Alicia_Harper] via Canva.com

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Objavljeno 23. veljače 2023.

Kategorije

Oznake