Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična biljka čiji učinak na pamćenje je već bio prepoznat u antici gdje se koristio kao simbol vjernosti i sjećanja na vjenčanjima i sprovodima. Osim toga, biljka se palila u školama i fakultetima kako bi se nadahnulo studente i spriječila „moždana slabost“. Danas se ispituje kao potencijalni lijek za Alzheimerovu bolest i prevenciju demencije te kao sredstvo za olakšavanje simptoma ispitne anksioznosti.

 

Sastav

U ružmarinu se nalaze monoterpeni, diterpeni  i triterpeni koji su odgovorni za antioksidativan i protuupalni učinak. Nadalje u njegovom sastavu nalazimo fenolne spojeve kao što je ružmarinska kiselina koja uz antioksidativan učinak pokazuje i antimikrobna svojstva. Monoterpen cineol i ciklički terpen alfa-pinen koji utječu na um i raspoloženje te zajedno s diterpenom karnozolom imaju antidepresivan učinak. Zbog sadržaja polifenola koji dokazano sprječavaju rast i razvoj tumora, ružmarin se istražuje kao moguća terapija kod karcinoma dojke, karcinoma kolona i melanoma. Terpeni kao što su karnozol, karnozolska kiselina i rozmanol  imaju analgetski kao i protuupalni učinak  pa se koriste kod olakšavanja reumatskih bolova.

 

Kako utječe na pamćenje?

Smatra se da pozitivan utjecaj na memoriju ima zbog inhibitornih učinaka na acetilkolinesterazu u mozgu, zbog čega se i istražuje kao potencijalna terapija za Alzheimerovu bolest. Na pamćenje negativno utječe depresija, anksioznost i nedostatak sna, ovdje se također vidi dobar učinak ružmarina koji djelujući na GABA receptore ispoljava sedativan, antidepresivan i anksiolitički učinak. Kako bi se potvrdio pozitivan učinak na pamćenje učinjena je dvostruko slijepa  randomizirana studija na studentima. Neki studenti su uzimali 500 mg ružmarina u kapsulama dva puta dnevno kroz mjesec dana, dok su drugi uzimali placebo. Rezultati studije su dokazali da svakodnevno oralno uzimanje ružmarina doista pokazuje poboljšanje memorije i kvalitete sna te smanjuje depresiju i anksioznost.

 

Smanjuje li aromaterapija ružmarinom ispitnu anksioznost?

Ispitna anksioznost (test anxiety) podrazumijeva veliku zabrinutost i strah uoči, tijekom ili nakon ispita i može doprinijeti lošim rezultatima ispita. Takva anksioznost je povećana kada daljnje obrazovanje ovisi o rezultatima tog ispita kao što je slučaj kod državne mature ili komisijskih ispita. Ispitna anksioznost ometa normalan proces razmišljanja i prisjećanje naučenih podataka te se nerijetko pojavljuju fizički simptomi kao mučnina, proljev, glavobolja i ubrzan rad srca. Na tu temu je rađeno istraživanje koristeći vrećice s eteričnim uljem ružmarina tijekom pisanja ispita kako bi se proučio utjecaj inhalacije ružmarina na ispitnu anksioznost. Studenti, sudionici istraživanja, su potvrdili da im je ružmarin povećao fokus i koncentraciju tijekom ispita. S obzirom da su inhalatori i vrećice s eteričnim uljem povoljne i lako dostupne, ova sredstva predstavljaju jednostavno i sigurno rješenje u suzbijanju ispitne anksioznosti. Danas na tržištu već postoje i narukvice za difuziju eteričnih ulja koje su praktičnije za korištenje u svakodnevnom životu ili tijekom pisanja ispita.

 

Ružmarin je svima poznata biljka i začin, njegova zdravstvena dobrobit je raznolika stoga ne iznenađuje što se istražuje kao potencijalan lijek za mnoga stanja i bolesti kao što su karcinomi, depresija, anksioznost i Alzheimerova bolest. Znanstvenici su utvrdili kako je bolji učinak kada se koristi cijela biljka ili preparati napravljeni direktno iz biljke nego pojedinih sastavnica kojima se pripisuju pozitivni učinci. Razlog tome je što u biljci sve te ljekovite tvari zajednički djeluju i međusobno se nadopunjuju dovodeći do tih pozitivnih svojstava ružmarina.

 

Literatura

1. Hanson JR. Rosemary, the beneficial chemistry of a garden herb. Sci Prog, 2016, 99, 83 – 91.

2. Andrade JM et al. Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity. Future Sci OA, 2018, 4, FSO283.

3. Nematolahi P et al. Effects of Rosmarinus officinalis L. on memory performance, anxiety, depression, and sleep quality in university students: A randomized clinical trial. Complement Ther Clin Pract, 2018, 30, 24 – 28.

4. McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman AO. The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students. Holist Nurs Pract, 2009, 23, 88 – 93.

5. Ozarowski M et al. Rosmarinus officinalis L. leaf extract improves memory impairment and affects acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase activities in rat brain. Fitoterapia, 2013, 91, 261 – 271.

 

Izvor fotografije

Photo by Manuela Böhm on Unsplash