Već godinama kolagen se promovira kao vrijedan suplement protiv starenja kože i za oporavak zglobova. No, oralni suplementi kolagena su se najviše počeli reklamirati unazad 2-3 godine pojavom tzv. collagen shot proizvoda. Je li ovaj proizvod tako djelotvoran kakvim se prikazuje i može li mu konkurirati dobra stara domaća juha?

Na koji način djeluju oralni suplementi kolagena?

S obzirom da je kolagen protein koji se u kiseloj sredini želudca denaturira i prolaskom kroz gastrointestinalni sustav probavi, mnogi će se pitati ima li onda smisla uzimati ga oralno. Odgovor je da, ima.

U mnogim oralnim suplementima kolagena glavna bioaktivna sastavnica su kolagenski peptidi koji su bogati aminokiselinama kao što su prolin, glicin i hidroksiprolin. Osim u izgradnji kolagena, ove aminokiseline su bitne u izgradnji brojnih proteina u ljudskom organizmu. Probavom kolagenskih peptida dolazi do njihovog cijepanja u di- i tri-peptide, a upravo ove manje segmente onda tijelo koristi za izgradnju proteina kao što je kolagen.

Između ostaloga, pokazalo se da ovi peptidi mogu povećati proizvodnju hijaluronske kiseline u koži, stvarati čvrsta kolagenska vlakna te poboljšati hidrataciju stratuma corneuma. Prema tome, nije čudno što su ovi suplementi u posljednje vrijeme postali popularni nutrikozmetici.

Juha od kostiju – tradicionalni azijski eliksir mladosti

Povijest juhe od kostiju (engl. bone broth) seže sve do prvobitnih zajednica lovaca i sakupljača. U to doba ona se pripravljala prvenstveno zato da bi se svaki dio ulova u potpunosti iskoristio, pa tako i kosti. Napretkom civilizacije postalo je jasno da juha od kostiju ima i puno drugih beneficija za zdravlje, ali i mladoliki izgled kože.

Najviše je prakticirana u Aziji gdje se i danas u mnogim kućanstvima i restoranima pripravljaju tradicionalni recepti za juhu od kostiju. Primjerice, jedan od restorana u Japanu reklamira svoju juhu kao eliksir ljepote nazivajući ju  leng lui buo” ( engl. pretty girl brew). Radi se o juhi koja se priprema minimlano 24 sata kako bi se iz kostiju izvukle sve željene sastavnice, među njima i već navedene aminokiseline prolin, glicin i hidroksiprolin. Prema tome, juha od kostiju djeluje na sličan način kao i oralni suplementi kolagena, potiče sintezu kolagena pomoću ključnih aminokiselina.

Kolagen vs. juha od kostiju – što kažu istraživanja?

Iako su sve izvor prekursora kolagena, istraživanje je provedeno s pretpostavkom da će juhe pripravljene različitim receptima varirati u sadržaju tih prekursora. Za usporedbu su pripravljane domaće (engl. homemade) juhe prema standardnom receptu te nestandardizirane varijenate koje su varirale u vrsti kostiju i metodama pripreme. Uz to se testirala i juha od kostiju pribavljena iz lokalnog restorana. Analiziran je njihov sadržaj aminkoselina pomoću UPLC-a (Ultra Performance Liquid Chromatography) te je povučena paralela s oralnim kolagenskim suplementima u dozi od 20 g.

Rezultati su pokazali da juhe pripremljene prema standardiziranom receptu imaju znatno manji sadržaj aminokiselina u odnosu na kolagenske suplemente. Međutim, nestandardizirane varijante bile su gotovo jednake u sadržaju ključnih aminokiselina kao i kolagenski suplementi. Osim toga, imale su veću varijabilnost u vrsti aminokiselina od standardizirane juhe i suplemenata. Nadalje, pokazalo se i da juha pribavljena iz lokalnog restorana ima najveći sadržaj aminokiselina od svih pripravljenih uzoraka.

Iako razlozi ovakvih rezultata nisu još u potpunosti jasni, možemo sa sigurnošću reći da u utrci između domaće juhe i oralnih kolagenskih suplemenata domaća juha čak i ne zaostaje puno. No, bilo da ste tim “domaća juhica” ili tim “brzinski suplementi” zasigurno nećete pogriješiti s obzirom da obje opcije imaju blagotvorno djelovanje na organizam.

 

Literatura

Alcock RD, Shaw GC, Burke LM. Bone Broth Unlikely to Provide Reliable Concentrations of Collagen Precursors Compared to Supplemental Sources of Collagen Used in Collagen Research. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2018, 1–24.

Jhawar N, Wang JV, Saedi N. Oral collagen supplementation for skin aging: A fad or the future? Journal of Cosmetic Dermatology, 2019, 1-3.

Bone broths an age-old elixir of youth, https://www.asiaone.com/, pristupljeno 20.5.2021.

Why Everyone Is Obsessing Over An Age-Old Asian Tradition: Bone Broth, https://www.purelyb.com/, pristupljeno 21.5.2021.

Izvor fotografije

©Изображения пользователя Vladimir Mironov via Canva.com