Hrvatska ljekarnička komora je u suradnji s hrvatskim Crvenim križem pokrenula iProjekt  „Pozovi za zdravlje – izdavanje lijekova i medicinskih proizvoda oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama“. Na izazove koje novonastala epidemija postavlja svakom pojedincu pa tako i cijelom društvu te zdravstvenom sustavu, Hrvatska ljekarnička komora je brzom i spretnom reakcijom otklonila problem dostave lijeka i savjetovanja onima najviše pogođenima. U vrlo kratkom roku osmišljen je sustav za provedbu i realizaciju te se pozivu za volontiranje odazvalo preko 120 magistara farmacije iz cijele Hrvatske. Primarna zadaća svakog zdravstvenog djelatnika je skrb za pacijenta, a kad u to uključimo i spoznaju da smo kao narod i veliki humanitarci, onda nije iznenađujuće da broj volontera svakim danom iznova raste.

Koji je cilj projekta i kome je on namijenjen?

Cilj projekta je osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i ljekarničkog savjeta svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, kao i spriječiti kršenja propisanih mjera, ograničenja kretanja i pomoći oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama.

Korisnici projekta su pacijenti kojima je dodijeljena mjera izolacije ili samoizolacije, nemoćnim i nepokretnim osobama koje su u mreži socijalnih službi te transplantiranim, onkološkim i drugim imunokompromitiranim pacijentima kojima je važno da ne izlaze iz svojih domova u uvjetima epidemije.

Kako je sustav zamišljen?

Sustav zaprimanja poziva i izdavanja vrlo je jednostavan i siguran za sve. Pacijent kojem je potreban lijek na recept pozivom na broj 072 700 222 dobije stručan savjet od volontera ljekarnika vezan uz propisanu terapiju te u roku od 48 sati taj lijek stiže na kućnu adresu. U pozivnom centru se bilježe svi potrebni podaci o pacijentu vezani uz propisanu terapiju od strane liječnika, ali i informacije radi li se o pacijentu u izolaciji. Volonteri na terenu odlaze u najbližu ljekarnu o odnosu na mjesto stanovanja pacijenta te potom pacijentu mogu kontaktno ili beskontaktno dostaviti lijek. Ljekarnik volonter po isporuci lijeka dodatno provjeri zna li pacijent kako se koristi propisana terapija i odgovori na sve nedoumice. Reakcije s terena od pacijenata, ali i volontera iznimno su pozitivne, što daje dodatan motiv za svakodnevni rad.

Tko dostavlja lijek?

Neki se mogu zapitati zašto ovo ne vrše dostavljači putem dobro nam poznatih mobilnih aplikacija. Stručan savjet vezan uz farmakoterapiju kao i uputu o pravilnoj primjeni može dati samo zdravstveni djelatnik. Istina je da bi ponekad dobrodošao stručan savjet o vrsti vina koje ide uz naručenu hranu pa ga ne dobijete, ali to nije nešto što vas može životno ugroziti ili pak uzrokovati ozbiljne nuspojave. Izdavanje lijeka bez informacija o pravilnoj primjeni može završiti s vrlo lošim posljedicama. Također i Zakon o ljekarništvu definira ljekarničku djelatnost kao posao koji obavlja magistar farmacije s odobrenjem za samostalan rad u cilju postizanja boljih farmakoterapijskih učinaka i promicanja racionalne uporabe lijekove te aktivno sudjelovanje u sprječavanju bolesti i zaštiti zdravlja. Iz svega navedenog jasno je da je jedino magistar farmacije kompetentan izdati lijek u ljekarni te u ovoj iznimnoj situaciji izvan ljekarne.

Poruka za kraj!

Zdravstveni djelatnici odlaze iz svojih domova i od svojih obitelji kako vi ne biste trebali pa ponovimo moto #OstaniDoma za sve one koji u svrhu zdravlja drugih ne mogu.

Za  više informacija pratite službenu stranicu Hrvatske ljekarničke komore ili zapratite Projekt na Facebooku.