Zdravlje, čistoća i ljepota lica danas su temelj dizajniranja novih dermokozmetičkih proizvoda. Iako su vrlo popularni te se svakodnevno otkrivaju bolji, gelovi, serumi, losioni i kreme nisu jedina metoda postizanja optimalnog sjaja. Maske za lice od maslinovog ulja, meda ili jaja, također su postale zastarjele tehnike, a u fokusu se zahvaljujući TikTok aplikaciji nalazi klorofil.

Što je klorofil?

„Biljno zelenilo“ ili klorofil je zeleni biljni pigment nužan za odvijanje fotosinteze, a nalazi se u kloroplastima, tj. u svim zelenim dijelovima biljke. Stoga, osim zelenih biljaka, alge, kao i poneke fotosintentske bakterije također mogu biti izvor „novog lijeka“. Iako je vrlo važan u biljnom svijetu, danas se nalazi i u suplementima zbog potencijalno pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje (prevencija tumora, poboljšana aktivnost imunosnog sustava, čišćenje crijeva itd.).

Dodaci prehrani sadrže klorofilin (umjesto magnezija u središtu strukture sadrži bakar) koji ispoljava djelovanja vrlo slična klorofilu. Dolazi u obliku tableta, masti, tekućina i sprejeva, a najčešće se koristi za detoksikaciju organizma, prevenciju nastanka karcinoma kolona te kao tretman za uklanjanje nesavršenosti kože. Prije šest godina je provedeno istraživanje koje je pokazalo pozitivan učinak klorofilina u terapiji akni, ali i oštećenosti kože uzrokovane pretjeranim sunčanjem.

Akne i uzroci nastajanja

Osim pojačane hormonske aktivnosti, bržeg rasta te promjena na tijelu, česta manifestacija puberteta, ali i ostalih životnih promjena, jesu akne. Smatraju se kroničnim upalnim stanjem kože koje uzrokuje prištiće i mrlje po licu, vratu, rukama, ramenima itd. Mogu se javiti i u obliku mitesera ili cisti te iako nisu opasne, često ostavljaju neugodne i vidljive ožiljke.

Također, genetika, kao i neuravnotežena prehrana mogu uzrokovati pojavu akni. Danas postoji niz tretmana i proizvoda namijenjenih brisanju neželjenih ožiljaka, ali neovisno o tome, mogućnost ponovnog javljanja je i dalje visoka, a traženje novih metoda liječenja je proces koji konstantno traje.

Trend ili učinkovita terapija

Sva dosad poznata istraživanja uključivala su mali broj pacijenata te su trajala samo nekoliko tjedana, ali rezultati su neovisno o kratkotrajnosti bili vidljivi. Naime, obzirom da klorofil sadrži niz vitamina (A,C, E i K) koji djeluju kao antioksidansi, pomaže u liječenju oštećenja kože. Također, unatoč tome što se uglavnom konzumira peroralno (dodaje se nekoliko kapljica koncentriranog klorofila u vodu) topikalna primjena u određenim slučajevima može biti i učinkovitija zbog prekrivanja crvenila te antimikrobnog djelovanja. Unatoč tome, nije poznata činjenica jesu li novonastale promjene nastale zbog klorofila ili povećanog unosa tekućine općenito.

Prvi korak prije nanošenja ili konzumacije preparata s klorofilom jest svakako razgovor s dermatologom. Procjena stanja lica i tipa akni uvelike može pomoći u unaprjeđenju terapije. Korištenje klorofila dosad nije pomoglo kod ozbiljnih cističnih akni, ali čak i kod klasičnih slučajeva učinkovitost nije zajamčena. Različite fotografije na društvenim mrežama kao i videozapisi na TikToku mogu pokazati značajne promjene, ali individualizacija terapije te stanja kao i uvijek je iznimno važna.

Poznati su i slučajevi povećanog javljanja prištića tijekom konzumacije klorofila. Također, prije nabavljanja suplemenata, treba naglasiti kako je prehrana bogata zelenim povrćem (špinatom, salatom) bolji način unosa klorofila zbog ostalih bioaktivnih sastavnica prisutnih u hrani. Stoga, neovisno o začuđujućim „before – after“ fotografijama koje vas okružuju, zatražite stručno mišljenje te obratite pozornost na sve što unosite u organizam ili nanosite na nj.

Izvori

 

  1. Can Drinking Liquid Chlorophyll Clear Up Acne Like the TikTok Trend Claims?, 2021, https://www.allure.com/, pristupljeno 10.5.2021.
  2. The Benefits of Chlorophyll, 2020, https://www.healthline.com/, pristupljeno 10.5.2021.
  3. What you need to know about acne, 2017, https://www.medicalnewstoday.com/, pristupljeno 10.5.2021.
  4. Jian LI et al. Efficacy and Tolerability of an Acne Treatment Regimen with Antiaging Benefits in Adult Women. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 2018, 11(6), 46–51.

Izvor fotografije

https://pixabay.com/photos/acne-pores-skin-pimple-female-1606765/