Ogromna kohortna studija, najveća dosad u području istraživanja utjecaja infekcija na in utero razvoj, provedena u Švedskoj na Sveučilištu u Goethenburgu na čak 1.8 milijuna djece rođene u periodu 1973.-2014. godine pokazala je pozitivnu korelaciju između hospitalizacije trudnica uslijed infekcija različitog porijekla te razvoja mentalnih bolesti kod potomaka s kojima su u tom trenutku bile trudne.

Već je otprije poznato da su neki virusi poput herpesa ili CMV (citomegalovirusa, uzročnika različitih zdravstvenih problema kod trudnica i imunokompromitiranih osoba, uključujući i novorođenčad) s majke mogu prijeći na fetus, točnije na fetalni mozak, te interferirati s njegovim razvojem. Međutim, ovo je istraživanje prošireno na veće područje patoloških stanja pa su tako uključene i buduće majke tretirane za blaže infekcije poput onih koje zahvaćaju urinarni trakt (općenito čestih kod žena), ali i pneumoniju, pijelonefritis, encefalitis, meningitis, gripu pa čak i sepsu. Mentalni poremećaji koji su se pokušali dovesti u poveznicu s navedenim bolestima su depresija, autizam, shizofrenija te bipolarni poremećaj.

Iz baze podataka švedskih bolnica o hospitalizaciji trudnica te psihijatrijskoj dijagnozi njihove djece dobiveni su rezultati da postoji rizik od 24% za kasniji razvoj depresije, a čak 79% za razvoj autizma. Zanimljivo, nije pronađen rizik za bipolarni poremećaj ili shizofreniju. Kako je moguće da čak i oni patogeni koji uopće ne borave u fetalnom mozgu uzrokuju promjene u normalnom razvoju djeteta nije poznato jer se u ovom slučaju radilo samo o opservacijskoj studiji, ali svakako otvara vrata novim istraživanjima koja bi to mogla objasniti. Postoje već neke teorije, zasad nepotvrđene, kako upalna reakcija majčinog organizma otpušta neke od inflamatornih proteina koji utječu na gensku ekspresiju fetusa. Drugi znanstveni timovi pak istražuju moguću povezanost s majčinim povećanim lučenjem serotonina koji je, kako je već poznato, jedan od neurotransmitera ključnih za “stabilno” funkcioniranje ljudskog mozga.

Dok se uzroci ne otkriju, ne preostaje nam ništa drugo osim zaštititi trudnice od što više infekcija ili ih pravovremeno izliječiti. Zato im se preporučuje redovito testiranje urina na bakterije, ali i cijepljenje protiv gripe. Očito je da odbijanjem cjepiva ne samo da sebe izlažu potencijalno fatalnim bolestima, već i riskiraju neuropsihijatrijske poremećaje za svoju djecu, kojih se inače toliko boje.

Izvor fotografije

©Tara Winstead via Canva.com