Osteoporoza je bolest oslabljenosti kostiju koju karakterizira smanjenje koštane mase. Čak 15% ljudi starijih od 50 godina i 70% starijih od 80 godina razviju osteoporozu. Osteoporoza je znatno učestalija kod žena, a najčešće se javlja u menopauzi kada se smanjuje razina estrogena. Osobe s osteoporozom imaju povećani rizik od padova i lomova kostiju, najčešće kostiju podlaktice, kukova i kralježaka. Nažalost, ovi su rizici često zanemareni, a osobe koje su već doživjele padove ili lomove najčešće nemaju pristup terapiji koja bi smanjila rizik od lomova.

Ipak, to bi se moglo promijeniti jer je FDA odobrila registraciju monoklonskog protutijela romosozumaba, a zahtjev je podnio američki farmaceutski i biotehnološki gigant Amgen.

Kroz do sada 19 kliničkih studija koje su obuhvatile više od 14 tisuća pacijenata, pokazano je kako romosozumab smanjuje rizik od lomove kostiju, a posebice kralježaka, u osoba s osteoporozom.

Romosozumab inhibira djelovanje proteina sklerostina, što posljedično dovodi do inhibicije resorpcije kostiju i povećanja koštane mase i gustoće. Kroz do sada 19 kliničkih studija koje su obuhvatile više od 14 tisuća pacijenata, pokazano je kako romosozumab smanjuje rizik od lomove kostiju, a posebice kralježaka, u osoba s osteoporozom.

Cijena godišnjeg tretmana iznosi oko 21 tisuću američkih dolara, što je relativno niska cijena s obzirom da se radi o monoklonskom protutijelu. Nadamo se da će ekspanzijom tržišta i razvojem tehnologije doći i do smanjenja cijene što bi omogućilo korištenje ove terapije gotovo svim osobama s osteoporozom.

Izvor fotografije

©vectorvadim via Canva.com