Od 23. do 24. travnja, 2021. godine održalo se Natjecanje u kliničkim vještinama (CSE) na platformi Zoom pod temom „Multipla skleroza“. Cilj natjecanja je bilo jačanje interdisciplinarnog pristupa i timskih vještina. Natjecanje se prošlih godina odvijalo u suradnji s EMSA-om (Europskom medicinskom studentskom asocijacijom Zagreb) koja djeluje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no ove godine natjecanju su se pridružili i studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz udruge PROBION.

Prvi dan natjecanja bio je rezerviran za teorijsku podlogu natjecanja te su se održanim predavanjima dotakle teme iz svakog područja kliničkog slučaja. Dr.sc. Miljenka Jelena Jurašić, dr. med održala je predavanje s liječničkog aspekta MS-a pod nazivom „Multipla skleroza“. Doc.dr.sc. Željka Vogrinić održala je predavanje „Laboratorijska dijagnostika multiple skleroze“ i tako pokrila područje medicinskih biokemičara. Nakon nje slijedilo je predavanje „Dijetoterapija multiple skleroze“ kojeg je vodila dr.sc. Eva Pavić, univ.spec.dipl.ing. i time dala savjete o izradi pravilnog plana prehrane za pacijente s multiplom sklerozom. Magistri farmacije i trenutni zaposlenici na Zavodu za Farmakologiju Dalia Vađunec i Ivan Mamić održali su interaktivnu radionicu „Farmakoterapija i pristup slučaju“ te tako otkrili sve farmakološke aspekte liječenja bolesnika s multiplom sklerozom. Ovogodišnjem natjecanju posebnu su atmosferu dali i predstavnici saveza Društva multiple skleroze Hrvatske te inspirativna priča predstavnika Željka Pudića koji i sam boluje od multiple skleroze.

U subotu je organizacijski odbor podijelio studente u timove i vodio ih kroz rješavanje slučaja. U pauzi su održane radionice o prvoj pomoći i pravilnom korištenju medicinskih proizvoda koji se administriraju inhalacijski.

Tim se sastojao od studenata farmacije, medicine, medicinske biokemije i nutricionizma te su zajedničkim znanjem i vještinama rješavali složeni klinički slučaj pacijentice s multiplom sklerozom.

Velika je odgovornost pala na ocjenjivački žiri kojeg su činili dr.med. Miljenka Jelena Jurašić, dr.med. Sara Drnasin, doc.dr.sc Maja Ortner Hadžiabdić, dr.sc. Eva Pavić, mag. pharm., Sanja Batinac i mag. pharm. Celija Milić.

Oni su vješto pregledali sva rješenja s gledišta svake struke i dodijelili svoje bodove. Nakon ocjenjivanja slučaja slijedila je i prezentacija istog gdje su studenti imali priliku objasniti svoje rješenje. Tri tima s najbolje riješenim i prezentiranim kliničkim slučajem osvojila su novčane nagrade.

Prvo nagrađeni tim činili su Karla Tomljanović, Elizabeta Paar, Ariana Sović, Zvonimir Mlinarić i Matej Mustapić. Odmah nakon njih nalazili su se Ana Milardović, Maja Ukalović, Klara Pavić, Josipa Vučetić i Anamarija Dukić. Treće mjesto pripalo je timu kojeg su činili Iva Dorić, Kristina Kuhtić, Mija Šimunović, Dora Belec i Katarina Čular.

Generalni sponzori natjecanja koji su za natjecatelje osigurali vrijedne nagrade bili su AstraZeneca i ljekarne Prima Pharme čiji su predstavnici bili i jedni od članova žirija.