Dana 19. i 20. studenog 2021. održano je peto po redu Natjecanje u marketinškim vještinama. Kao projekt koji je CPSA prva započela, a potom ga europske udruge preuzele i počele provoditi, ovaj projekt privlači interes i farmaceutskih tvrtki i studenata farmacije i medicinske biokemije.

Što je svrha ovog Natjecanja i zbog čega je toliko zanimljivo našim studentima?

U sklopu fakultetskog kurikuluma jako malo doznajemo o području marketinga, o osnovama komunikacije, prodaje i sličnim vještinama, a marketing predstavlja jedan od smjerova koje naši studenti mogu odabrati nakon završenog fakulteta. Upravo zbog toga CPSA je 2017. godine odlučila započeti projekt u kojem će stručnjaci s područja znanosti i marketinga dati kroz predavanja i radionice temeljna znanja studentima, a potom pred njih staviti izazovni zadatak te ocijeniti njihovo rješavanje zadanog slučaja.

Ove godine generalni sponzor Natjecanja bila je farmaceutska tvrtka PharmaS s kojom CPSA ostvaruje dugogodišnju uspješnu suradnju. Kao tema Natjecanja izabrana je problematika koja se ne obrađuje toliko detaljno tijekom našeg obrazovanja pa je studentima predstavljala pravi izazov, ali im i pružila zaista zanimljiva i poučna dva dana. Riječ je o febrilnoj neutropeniji, stanju u kojem je temperatura veća od 38.3°C duže od 1 sata, a apsolutni broj neutrofila (ANC) je manji od 0.5 × 109/L ili 1.0, uz očekivani pad na ispod 0.5 u sljedećih 48 sati. Takvo stanje često se javlja kod onkoloških bolesnika, a kako do njega uopće ne bi došlo važna je adekvatna prevencija. I upravo tu nastupa PharmaS sa lijekom iz svog portfelja, s čijom su se primjenom, kao i važnošću ove tematike, bavili naši predavači tijekom prvog dana predavanja i radionica te uložili maksimalan trud da približe to našim studentima na čemu smo im veoma zahvalni.

Pripreme za Natjecanje ove godine bile su nešto zahtjevnije zbog obveze poštivanja epidemioloških mjera. Ipak, odaziv je bio zaista velik te su studenti pokazali veliku razinu odgovornosti pristupajući ovom događaju samo uz predočenje EU COVID potvrde. U te svrhe dio studenata testirao se prije Natjecanja u Poliklinici Analiza Lab (Kašinska 27d, Sesvete) čijom su vrhunskom uslugom i ljubaznošću naši studenti ostali oduševljeni.

Prvi dan Natjecanja činila su predavanja i radionice

Nakon službenog otvaranja Natjecanja, riječ je prepuštena Jerku Jakšiću, predsjedniku Uprave PharmaS-a koji je završio Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu i MBA studij na Erasmus školi menadžmenta u Rotterdamu. Kroz predavanje „Zašto odabrati bioslične lijekove- prednosti za pacijente i zdravstveni sustav“ uveo nas je u temu Natjecanja te nas upoznao s napretkom liječenja pacijenata koje je sve više usmjereno na biološke lijekove te odmiče od tradicionalnih farmakoloških rješenja, a sve u svrhu pružanja kvalitetnijeg tretmana našim pacijentima koji su u središtu zdravstvenog sustava.

Iduće predavanje održao je Goran Rinčić, dr. med., mag. pharm. koji radi u Klinici za unutarnje bolesti KBC Sestre milosrdnice na Zavodu za hematologiju, a u svom predavanju „Febrilna neutropenija“ upoznao nas je s problematikom ovog stanja, kakvu opasnost predstavlja za onkološke pacijente, koliko je česta pojava i koji su problemi na koje nailaze stručnjaci prilikom prevencije i terapije febrilne neutropenije. Kao specijalist na ovom području mogao je sa studentima podijeliti viđenje ove problematike iz „prve ruke“ što je studentima uvijek posebno zanimljivo.

A u stalnom kontaktu s pacijentima je i Sandra Karabatić, magistra sestrinstva i glavna medicinska sestra na Zavodu za tumore pluća i sredoprsja u Klinici za plućne bolesti Jordanovac te naša posljednja predavačica koja je s nama kroz predavanje „Nove terapijske mogućnosti prevencije i liječenja febrilne neutropenije“ podijelila svoje iskustvo ove tematike. Osim što nas je upoznala s glavnim problemima zdravstvenog sustava prilikom suočavanja s ovim stanjem, dala nam je i uvid u to kako pacijenti prihvaćaju potrebu za prevencijom i liječenjem febrilne neutropenije te koji su njihovi najčešći strahovi, nedoumice i pitanja.

Razvoj vještina medicinskog predstavništva

Nakon predavanja uslijedila je pauza za ručak u dvorišnoj prostoriji Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta nakon čega su naši studenti bili spremni za drugi dio Natjecanja. Drugi, popodnevni, dio Natjecanja fokus je stavio na razvoj vještina medicinskog predstavništva. Kako izgleda taj posao? Koje su vrline uspješnog medicinskog predstavnika? Na koje izazove nailazi te kako ih rješava? Ovo su samo neka od pitanja na koje je na vrlo zanimljiv i interaktivan način odgovor dala Jadranka Jančić Babić, dr. med. i Direktorica Rx Portfolia PharmaS-a kroz svoje dvije radionice- „Male tajne velikih majstora u prodaji“ i „Buyer-Seller dance“. Svrha ovih radionica bila je da studenti porade na svojim vještinama komunikacije, prodaje te nauče što to čini kvalitetnog medicinskog predstavnika koji svoj proizvod poznaje, ali poznaje i kako sugovorniku prenijeti to znanje te u njemu probuditi želju za korištenjem istog. Za kraj prvog radnog dana studenti su podijeljeni u timove kako bi se bolje upoznali, organizirali i pripremili za natjecateljski dio.

                        

Nakon toga timovima je objašnjen i njihov zadatak. Izazov petog Natjecanja u marketinškim vještinama bio je predstaviti i prodati lijek iz PharmaSova portfelja namijenjen za prevenciju i liječenje febrilne neutropenije. U svrhu poticanja njihove kreativnosti, PharmaS je dopustio timovima da sami odluče tko će biti njihov sugovornik (liječnik opće medicine, specijalist, farmaceut, HZZO,…) te pripreme prezentaciju na način za koji oni smatraju da će rezultirati uspješnom prodajom.

Drugog dana Natjecanja natjecatelji su imali vremenski period od 6 sati za realizaciju svojih rješenja marketinškog slučaja koje su potom u popodnevnom dijelu Natjecanja izlagali stručnom žiriju sastavljenom od predavača prethodnog dana. Studenti su u svojim izlaganjima pokazali da su zaista savladali komunikacijske vještine i trikove pravih medicinskih predstavnika, ali i oduševili svojom kreativnošću prilikom izlaganja, prilaganja brošura, izrađenih web-stranica, QR-kodova i ostalog sadržaja koji im je pomogao da svoju prezentaciju učine jedinstvenom. Nakon svakog izlaganja, stručni žiri davao je svoja konstruktivna mišljenja čime je studentima pružena prilika za dodatnu edukaciju na temelju praktičnih primjera izlaganja medicinskih predstavnika.

Nagrađeni timovi

Za završetak drugog dana stručni žiri izabrao je i nagradio tri najbolja tima.

Trećeplasirani tim činili su: Luka Jelčić, Lucija Miloš, Marko Mataija i Tea Kuvek. Njihov predstavnik tima bio je Marko Mataija koji je za nas u nekoliko rečenica sročio svoje iskustvo Natjecanja- „Sudjelovanje na Natjecanju u marketinškim vještinama mojoj ekipi i meni pružilo je mogućnost da pobliže iskusimo kako je to biti medicinski predstavnik te da nakratko zavirimo u svijet farmaceutske industrije i brojnih poslovnih mogućnosti koje ona nudi. Tvrtka PharmaS, koja je bila ovogodišnji sponzor samog natjecanja, iznimno se potrudila kako bi dva dana natjecanja protekla u što opuštenijoj atmosferi, ali nas i dodatno zainteresirala za područje o kojem inače nemamo previše prilike slušati na fakultetu. Moja ekipa osvojila je 3. mjesto, ali smo prije svega stekli važna iskustva i poznanstva koja nam mogu biti od koristi u profesionalnom razvoju. Ovo natjecanje u potpunosti je opravdalo naša očekivanja stoga ga preporučujemo svima koji žele proširiti svoje znanje te steći dodatna životna i profesionalna iskustva.“

Drugoplasirani tim činili su: Marija Latinčić, Klara Ćosić, Lovro Magdalenić, Lucija Habljak i Karla Kostadinov. Za njih je rješenje marketinškog slučaja iznijela Klara Ćosić koja ovo Natjecanje opisuje riječima: „Ove godine sudjelovali smo na Natjecanju u marketinškim vještinama koje je organizirala naša studentska udruga CPSA, a glavni je pokrovitelj bila farmaceutska tvrtka Pharmas. Naš tim sastojao se od pet članova te je većini ovo bilo prvo sudjelovanje na navedenom natjecanju. Tijekom dva dana imali smo priliku čuti brojne korisne informacije i savjete o liječenju febrilne neutropenije, međutim, svakako je najzanimljiviji dio bio trening komunikacijskih vještina gdje smo mogli čuti i primijeniti naučene tehnike razgovora i komunikacije koje nam mogu koristiti ne samo u farmaceutskom marketingu, nego i u raznim životnim situacijama. Drugi dio natjecanja obuhvaćao je predstavljanje ideja koje su timovi osmislili te prikaz posjeta liječniku u svrhu prodaje našeg lijeka. Naš je tim osmislio web-stranicu kojoj mogu pristupiti liječnici i pacijenti te tamo pronaći sve informacije o lijeku, izradili smo interaktivne promotivne letke te smo nakon uspješnog posjeta liječnici, odlukom stručnog žirija osvojili drugo mjesto te izdašnu nagradu u iznosu 3 000 kn. Ovo nam je natjecanje svima bilo predivno iskustvo te dodatan poticaj za učenje i napredovanje, a vještine koje smo stekli sudjelovanjem itekako će nam koristiti u daljnjem razvoju i studiranju. Nadamo se da će se i u budućnosti organizirati slični projekti na kojima ćemo rado sudjelovati te također potičemo i druge studente da se uključe jer uspjeh je najbolja motivacija za nove uspjehe!“

Prvoplasirani tim činile su: Nina Ribarić, Lucija Ivec, Neva Kravaršćan i Anja Kučević. Stručni žiri ocijenio je da je njihovo rješenje marketinškog slučaja najbolje te su djevojke odnijele prvo mjesto. Neva Kravaršćan predstavljala je pobjednički tim, a samo iskustvo Natjecanja iznijela nam je sljedećim riječima: „Zbog prenatrpanog rasporeda i obveza te corona krize koja nas je sve pogodila, nikad do sad nisam sudjelovala niti na jednom ovakvom događaju. Stvarno mi je drago da je ovaj bio taj koji je probio led. Od prvog predavanja u petak ujutro već se naziralo kako će ovo biti zabavna dva dana. Predavači su bili odlični – puno toga su nam približili uz zadanu tematiku, ali su se trudili da to sve bude na neki ležeran način. Smišljanje strategije u subotnje jutro proteklo je u smijehu zahvaljujući super energiji tima, ali smo se sve složile kako je zadatak teži no što smo na prvu mislile. Kako se bližim kraju svoga školovanja te sve više razmišljam gdje i kako ću krenuti u svojoj budućnosti , definitivno mi je jedno ovakvo odlično i korisno iskustvo trebalo kao pomoć u toj odluci.“

Nakon samog Natjecanja primili smo od studenata zaista mnogo pohvala te vjerujemo kako im je ovo bilo zanimljivo iskustvo i priprema za njihov daljnji razvoj. Za organizaciju samog Natjecanja pobrinule su se ovogodišnja koordinatorica Lucija Matić te članice Organizacijskog odbora, Magdalena Krajinović i Lea Ivana Martić, a suradnja s PharmaS-om ostvarena je preko Jadranke Jančić Babić, Ivone Kasami i Jerka Jakšića kojima ovim putem zahvaljujemo ne samo na financijskoj potpori, već i na pružanju nezaboravnog edukativnog, ali i životnog iskustva našim studentima.