Natjecanje u izradi i prezentaciji znanstvenog postera održano je po prvi put na Medicinskom fakultetu Split ove godine, u periodu od 9. travnja do 30. travnja, 2021. Potaknuti upravo trenutnom epidemiološkom situacijom svrha natjecanja je bila obilježavanje Svjetskog tjedna imunizacije te pružanje prilike studentima kao budućim zdravstvenim djelatnicima da se uključe u podizanju svijesti i educiranju javnosti na temu imunizacije.

Pravo na sudjelovanju imali su svi studenti Medicinskog fakulteta u Splitu sa svim njegovim studijima (medicina, medicina na engleskom, dentalna medicina i farmacija) kao i svi studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu (farmacija i medicinska biokemija).

Studenti su se kroz dva dana pripremali za natjecanje pomoću uvodnog predavanja koje je održao redoviti profesor dr. sc. Janoša Terzića i dviju radionica, gdje je prvu radionicu nakon sat vremena pauze održao Bruno Rački, mag. pharm. te druge radionice koju je sljedeći dan održala redovita profesorica dr. sc. Katarina Vukojević.

Profesor Janoš Terzića je kroz svoje predavanje studentima približio važnost cjepiva u zaštiti pučanstva od zaraznih virusnih bolesti koristeći povijesni vremeplov te određene primjere cjepiva kao što su to cjepiva za male boginje, HPV, ali i COVID-19.

Bruno je našim sudionicima u prvoj interaktivnoj radionici omogućio stjecanje novih vještina kao što su to prezentacijske vještine i bitnost vizualnog dojma, dok je profesorica Katarina Vukojević imala zadatak kroz drugu interaktivnu radionicu naučiti naše sudionike općim pravilima i smjernicama koje treba poštivati prilikom izrade znanstvenog postera.

Do samog dana održavanja natjecanja, studenti su imali dva tjedna za izradu svog znanstvenog postera u kojem su odabrali temu iz imunizacije te pregledali znanstvene članke koji su im bili izvori prilikom izrade, a kojeg su morali predati 27. travnja radi eliminacijskog kruga gdje je ocjenjivački žiri (Maria Bošković, mag. biol. mol., dr. sc. Josipa Bukić, mag.pharm., Marko Grahovac, dr. med., dr. sc. Blanka Roje, mag. educ. biol. et chem.) odabrao najboljih 10 za daljnji prolaz.

Kroz dva dana, 29. i 30. travnja su natjecatelji koji su ušli u najboljih 10  (5 po danu) prezentirali u 10 minuta vremenskog ograničenja svoj znanstveni poster kojeg su izradili na jednu od sedam ponuđenih tema iz područja imunizacije. Prezentiranje se odvijalo preko Zoom platforme ispred članova žirija.

Nakon odrađenih prezentacija ocjenjivački žiri je jednoglasno donio odluku o pobjednicima, a to su bili: Eleonora De Lai (4 godina, farmacija) i Sara Koprivica (3 godina, farmacija) koje su osvojile 1. mjesto, Klara Pavić (5 godina, farmacija) koja je osvojila  2. mjesto i Vanessa Vanna Rogga (3. godina, farmacija) koja je osvojila 3. mjesto.

Pobjednički poster – Trebamo li se bojati MMR cjepiva? (Eleonora De Lai, Sara Koprivica)

Generalni sponzor natjecanja bio je Phoenix Farmacija d.o.o. koji je osigurao glavne nagrade u vrijednosti od 5,000.00 kn te poklon pakete za finaliste. Ovim putem se zahvaljujemo na pruženoj podršci.

Kao koordinatorice natjecanja želimo se zahvaliti organizacijskom odboru, kolegama iz CPSA tima, CroMSIC-u Split i znanstvenoj sekciji Medicinskog fakulteta Split (ZnanoST). Navedeni projekt bio je odlično iskustvo i dogodine očekujemo još veći odaziv te se nadamo da ćemo biti u mogućnosti održati uživo te prijave proširiti i na druge Medicinske fakultete u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svim natjecateljima na sudjelovanju i svima koji su doprinijeli održavanju cijelog događaja.