Od 3. do 5. ožujka 2023. održalo se 13. godinu za redom Natjecanje u konzultacijskim vještinama (PCE – Patient Counseling Event) s temom Nesanica. Natjecanje je održano na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje se od prošle godine upisuju nove generacije budućih magistara farmacije. Tako su na natjecanju uz kolege iz Zagreba i Splita prvi put sudjelovali i kolege iz Rijeke. Sudionici ovog natjecanja su studenti 2. i 3. godine farmacije, kojima se na ovaj način pruža mogućnost da ranije tijekom studija upoznaju struku i nauče koja su znanja i vještine porebne za dobru konzultaciju i savjetovanje pacijenata.

Prvi dan imali smo organiziran posjet kompleksu Pharma Valley Jadran galenskog laboratorija (JGL), koji je ujedno bio i glavni sponzor natjecanja. U sat i pol zanimljivog obilaska kompleksa vidjeli smo pogon za sterilnu farmaceutsku proizvodnju (automatizirana proizvodna linija očnih kapi, mikrobiološki laboratorij i laboratorij sterilnosti) te robotizirani logističko-distribucijski centar. Popodne su na Medicinskom fakultetu natjecatelji imali predavanje o patofiziologiji i farmakoterapiji nesanice, koje je održala izv. prof. dr. sc. Lidija Bach-Rojecky. Na predavanju su studentima objašnjeni osnovni farmakološki pojmovi i karakteristike skupina lijekova koji se koriste te važnost provođenja nefarmakoloških mjera u liječenju nesanice.

Jutro drugog dana bilo je rezervirano za kratki pismeni ispit kojim se provjerilo koliko su natjecatelji naučili prethodnog dana na predavanju, a 11 najboljih prošlo je u zadnju fazu natjecanja – finale. Nakon ispita mag. pharm. Lucija Ana Bićanić održala je radionicu iz konzultacijskih vještina na kojoj je natjecateljima približila kako bi trebala izgledati struktura ljekarničke konzultacije te kako pristupiti pacijentu tijekom iste. Na kraju drugog dana Natjecanja poslušali smo vrlo zanimljivo i korisno predavanje ”Fitoterapija kao pomoć kod nesanice”, koje nam je održala Bojana Janjanin, mag. pharm.

U finalu su natjecatelji imali priiku stati iza recepture i konzultirati pacijenta glumca koji je došao podići diazepam od 5 mg bez recepta. Bilo je potrebno pojasniti da lijek koji traži ne mogu izdati bez liječničkog recepta, a i da traženi lijek nije namijenjen za liječenje nesanice. Također su trebali ispitati pacijentove navike i kvalitetu spavanja te ga savjetovati o higijeni spavanja i dodatcima prehrani koji su prikladnija terapijska opcija u njegovu slučaju. Finale je održano u ljekarni Zorka Muvrin, a natjecatelje je slušao, komentirao i ocjenjivao žiri koji su činile profesorica Bach-Rojecky, magistra Bićanić i magistra Silvia Majsec, koja je ujedno bila predstavnica sponzora.

Svi natjecatelji su se iskazali u novoj i vrlo stresnoj ulozi, ali morali smo ipak odabrati one najbolje. Prvo mjesto osvojio je Josip Mihelić, drugo Dario Paler, a treće Ema Mlinarić. Čestitamo još jednom pobjednicima, ali i svim sudionicima natjecanja jer je konkurencija bila jaka i na kraju su odlučivale nijanse.

Generalni sponzori natjecanja bili su JGL, Adrialab i Pablo ljekarne, kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo na pomoći u organizaciji i provedbi natjecanja. Osim financijske potpore koja nam je trebala za organizaciju natjecanja u drugom gradu osigurane su i lijepe poklon-vrećice za sve sudionike prilikom posjeta JGL-u prvog dana natjecanja, vrijedne nagrade za troje najboljih finalista te je ustupljena ljekarna za održavanje finala.

Ovim putem zahvaljujemo se još jednom i Medicinskom fakultetu u Rijeci na ustupljenim prostorijama za prva dva dana natjecanja, kao i prof. dr. sc. Renati Jurišić Grubešić na svoj pomoći oko organizacije i provedbe natjecanja na fakultetu u Rijeci.