Oxfordski engleski rječnik definira ljubav kao „snažan osjećaj privrženosti“, „veliki interes i zadovoljstvo za nešto“ i „osobu ili stvar koju netko voli“.

Ljubav i ovisnost

Neka istraživanja sugeriraju da romantična ljubav može izazvati ovisnost kakvu uzrokuju droge, alkohol ili kockanje. Postoji poveznica između određenih karakteristika ponašanja zaljubljenih osoba i ovisnika kao što su faze euforije i očaja.

S druge strane, neka istraživanja sugeriraju da se ljubav, zbog promjene u razini određenih neurotransmitora, može koristiti za liječenje pravih ovisnosti.

Ljubav i opsesija

U jednom od naših tekstova, već je objašnjena povezanost različitih neurotransmitora i ljubavi. Smanjena razina serotonina u ranim fazama zaljubljenosti povezuje se s nerazumnim opsesivnim ponašanjem. Povlači se paralela smanjenja serotonina u središnjem živčanom sustavu prisutna kod nekoliko psihijatrijskih poremećaja kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP), depresija te anksiozni poremećaj.

Iako se u literaturi može pronaći pojam opsesivnog ljubavnog poremećaja (OLJP), to stanje nije klasificirano u Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja (DSM). OLJP opisuje stanje u kojem je netko opsjednut osobom u koju je zaljubljen. Često tu osobu gleda kao svoje vlasništvo te ima veliku potrebu zaštititi ju. Prisutne su i opsesivne misli i radnje, a odbijanje se teško prihvaća.

Opsesivni ljubavni poremećaj kao dio OKP-a

U studiji iz 2022. godine, istraživala se potencijalna veza između romantične ljubavi i simptoma OKP-a. Neke od zajedničkih karakteristika fenomena su nametljive misli, opsjednutost detaljima i nedostatak koncentracije. Bitno je napomenuti da se opisana vrsta romantične ljubavi odnosi na ranu fazu zaljubljenosti. Rezultati studije samo djelomično podupiru postavljene hipoteze te se naglašava važnost provođenja daljnjih istraživanja za bolje razumijevanje povezanosti zaljubljenosti i OKP-a.

S druge strane

Ne dajte se zbuniti, ljubav je nešto čemu svi težimo i posve je normalna. Složit ćete se da je vrlo prigodno završiti tekst idućim stihovima: „Vjeruj u ljubav jer ljubav je sve. Vjeruj u ljubav, ne živi bez nje. Vjeruj u ljubav i sačuvaj ju, vjeruj u ljubav u dobu i zlu.“.

 

Literatura

1. Što je ljubav?, https://recipe-cpsa.com, pristupljeno 14.2.2023.

2. Earp BD, Wudarczyk OA, Foddy B, Savulescu J. Addicted to love: What is love addiction and when should it be treated? Philos Psychiatr Psychol, 2017, 24(1), 77-92.

3. Zou Z, Song H, Zhang Y, Zhang X. Romantic Love vs. Drug Addiction May Inspire a New Treatment for Addiction. Front Psychol, 2016, 22(7), 1436.

4. Obsessive Love Disorder, https://www.healthline.com, pristupljeno 14.2.2023.

5. McLauchlan J et al. The price of love: an investigation into the relationship between romantic love and the expression of obsessive-compulsive disorder. CNS Spectr, 2022, 27(6), 691-698.

Izvor fotografije

©[NoName_13] via Canva.com