Celulit je kožno stanje koje se javlja kod 80 – 90% žena nakon puberteta i može negativno utjecati na kvalitetu života. Celulit se pojavljuje na trbuhu, stražnjici i bedrima kao rupice na površini kože koje sliče kori naranče. Za razliku od popularnog mišljenja, celulit se ne razvija samo kod žena prekomjerne tjelesne težine. Javlja se kod žena svih tjelesnih težina i životnih stilova. Iako žene celulit smatraju samo estetskim nedostatkom, celulit je bolest koju je uputno liječiti. Liječenju celulita se pristupa kombinacijom raznih metoda kako bi se obuhvatili svi čimbenici koji utječu na njegov nastanak.

 

 

Što dovodi do celulita?

Na nastanak celulita utječu genetski, okolišni i hormonski čimbenici. Točan mehanizam nastanka celulita još uvijek nije poznat, no primijećena je povezanost razine estrogena i nastanka celulita. Naime, visoka razina estrogena ubrzava nastanak celulita zbog njegove uloge u raznim procesima koji dovode do formiranja tih kožnih jamica. Estrogen potiče lipogenezu (proces nastajanja masnih kiselina) i sprječava lipolizu (proces razgradnje masnih kiselina) što dovodi do hipertrofije adipocita. Nadalje, hormonalnom nastanku celulita ide u prilog što se javlja kod većine žena nakon puberteta te se pogoršava u trudnoći, za vrijeme dojenja, mjesečnice i tijekom korištenja oralnih kontraceptiva. Nedostaci u limfnoj drenaži i mikrovaskularnoj cirkulaciji su također povezani s nastankom celulita. Područja u kojima su ti procesi smanjeni su zahvaćeni celulitom (stražnjica, bedra i trbuh). Najnovija istraživanja upućuju da je celulit upalno stanje i nađena je povezanost između celulita i predispozicije raznih sistemskih bolesti, kao što su inzulinska rezistencija, pretilost i rizik od kardiovaskularnih bolesti.  Iako se celulit javlja kod žena raznih tjelesnih težina i oblika primijećeno je pogoršanje tog stanja s povećanjem tjelesne mase. U menopauzi se stanje pogoršava zbog povećane propusnosti krvnih žila i slabljenja tonusa krvnih žila. Starenjem se kolagen i elastin sintetiziraju u manjem obimu što pridonosi smanjenju debljine dermisa.

 

Liječenje celulita

Postupalne promjene, debljanje i način života su faktori koji doprinose razvoju celulita. Iz tog razloga se liječenju celulita pristupa kombinacijom tretmana koji djeluju na razne mehanizme nastanka celulita i promjenama navika životnog stila.

 

Opće terapijske mjere

Životni stil značajno pridonosi razvoju celulita. Konzumiranje alkohola potiče lipogenezu, dehidrataciju i povećano skladištenje masti u adipocite (stanice u kojima se lipidi skladište). Pušenje, zbog smanjenog dotoka kisika, usporava metabolizam. Obrasci prehrane prosječne žene su prvenstveno bazirani na ugljikohidratima, a unos bjelančevina je neadekvatan. Prehrana bogata ugljikohidratima uzrokuje nagli skok inzulina koji potiče nastanak masnog tkiva. Poremećaji rada probavnog sustava, kao što je neredovita stolica, također utječu na  stvaranje celulita, stoga se preporučuje dovoljan unos prehrambenih vlakana i tjelovježba. Sjedilački način života slabi cirkulaciji i limfnu drenažu koje su prepoznati razlozi nastanka celulita. Nadalje, nošenje cipela na visoku petu, elastične čarape i uska odjeća također slabe cirkulaciju i limfnu drenažu. Nedovoljan unos vode doprinosi nakupljanju toksina u tijelu te usporava metabolizam sprječavajući razgradnju masti. Dijete i gladovanje su se u slučaju celulita pokazale neučinkovite jer su dovele do razvoja ili pogoršanja celulita. Naime, tijelo dobiva informaciju da je smanjen unos hrane zbog toga se unesena hrana pretjerano skladišti na mjestima tipično zahvaćenim celulitom kao pričuva energije u slučaju produljenog perioda gladovanja.

 

Topikalni pripravci

U liječenju celulita najpristupačniji su pripravci koji se masažom nanose na kožu. Glavni sastojci anticelulitnih kožnih pripravaka su metilksantini (kofein), retinol, urea, skvalen te razna biljna ulja i biljni ekstrakti. Smatra se da ti sastojci djeluju smanjenjem lipogeneze te poboljšanjem cirkulacije i limfne drenaže. Nadalje, povećavaju sintezu kolagena i integritet izvanstaničnog matriksa, smanjuju upalu i oksidaciju te povećavaju lipolizu.  Pretpostavlja se da kofein djeluje na celulit stimulirajući lipolizu i tako sprječava prekomjerno nakupljanje masti u stanicama. Komercijalno su dostupne formulacije s 3% sadržajem kofeina. Retinoidi smanjuju celulit povećavanjem debljine dermisa djelujući na kolagen, povećavajući angiogenezu i sintetiziranjem komponenti vezivnog tkiva. Učinak 0,3% retinola je dokazan u istraživanju provedenom na 20 žena. Ispitanice su dva puta dnevno u periodu duljem od 6 mjeseci nanosile 0,3% retinol i pokazana su značajna poboljšanja u kliničkoj slici celulita s obzirom na kontrolnu skupinu. Biljni pripravci s djelovanjem na cirkulaciju i limfnu drenažu su ginko, papaja, ananas, crveno grožđe, gotu kola i bršljan. Antioksidativno djeluje ginko, crveno grožđe, vitamin C i vitamin E. Najčešće se na tržištu nalaze pripravci s više djelatnih tvari, različitih mehanizama djelovanja za kombinirani učinak.

 

Oralni pripravci

Oralna primjena kolagena je pokazala rezultate u redukciji celulita. Napravljena je studija sa 105 ispitanica. Grupa žena koje su svakodnevno uzimale 2,5 grama kolagena tijekom 6 mjeseci uočile su značajno smanjenje celulita u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ekstrakti ginka, crvenog grožđa i gotu kole se također koriste i pokazuju dobru bioraspoloživost i pozitivan učinak n celulit.

 

Tretman radiovalovima

Uređaji s radiovalovima isporučuju toplinsku energiju u potkožno područje preko elektroda. Povišena temperatura na ciljnom području stimulira denaturaciju, remodeliranje i ponovnu sintezu kolagena, te također pokreće proces lipolize. Ispitivanja učinkovitosti su pokazala značajno smanjenje celulita. Ispitivanje je provedeno s 25 žena koje su šest puta tjedno, u trajanju od mjesec dana bile izložene tretmanu radiovalovima. Zadovoljstvo ishodom terapije je prijavilo 92% pacijentica.

 

 

Celulit ne nastaje iznenadno, stoga se ne može očekivati da će se ukloniti jednim tretmanom. Potrebna je suradljivost i ustrajanost pacijenata prije pojave zadovoljavajućih rezultata. Uputno je uzimati par litara vode dnevno, povećati unos bjelančevina i prehrambenih vlakana. Također je poželjno baviti se tjelesnom aktivnošću nekoliko puta tjedno i pridržavati se uputa primjene topikalnih odnosno oralnih anti-celulitnih pripravaka.

 

Literatura

1. Callaghan DJ Rd, Robinson DM, Kaminer MS. Cellulite: a review of pathogenesis-directed therapy. Semin Cutan Med Surg. 2017 Dec; 36(4): 179 – 184.

2. Sadick N. Treatment for cellulite. Int J Womens Dermatol. 2018 Oct 22; 5(1): 68 – 72.

3. Arora G et al. Cellulite: Presentation and management. J Cosmet Dermatol. 2022 Apr; 21(4): 1393 – 1401.

4. Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013; 26(1): 8 – 14.

5. Hexsel D, Soirefmann M. Cosmeceuticals for cellulite. Semin Cutan Med Surg. 2011 Sep; 30(3): 167 – 70.

6. Ngamdokmai N et al. Efficacy of an Anti-Cellulite Herbal Emgel: A Randomized Clinical Trial. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Jul 16; 14(7): 683.

7. Celulit, 2007., https://www.plivazdravlje.hr/, pristupljeno 23.12.2022.

8. Distante F, Bacci PA, Carrera M. Efficacy of a multifunctional plant complex in the treatment of the so-called ‘cellulite’: clinical and instrumental evaluation. Int J Cosmet Sci. 2006 Jun; 28(3): 191 – 206. es here

 

Izvor fotografije

Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-shirt-and-white-panty-sitting-on-white-bed-4155011/