Vodeći znanstvenici u potrazi za novim namirnicama visokih nutritivnih vrijednosti, na dnu oceana pronašli su spirulinu, jednostaničnu modrozelenu algu. Istraživanjima se pokazalo da spirulina obiluje hranjivim tvarima te je kao takvu zasigurno možemo nazvati super hranom 21. stoljeća.

Što je spirulina?

Spirulina (Arthrospira platensis) je jednostanična alga koja nastanjuje slane, alkalne i bočate vode. Možemo je pronaći u jezerima podsaharske Afrike, Meksika i Srednje Amerike zbog postajanja takvih uvjeta. Spirulina se stoljećima koristila kao izvor hrane u afričkim zemljama te je služila kao jedini izvor hranjivih tvari u doba gladi zbog koje su domorodačke populacije i preživjele. Prodaje se u cijelom svijetu kao dodatak prehrani ili redoviti sastojak u hrani i piću.

Spirulinu nazivaju super hranom zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti koja itekako utječe na zdravlje ljudskog organizma. Neki od mnogih nutrijenata koje sadrži su visoko probavljivi proteini, sve esencijalne kiseline, velike količine beta-karotena, izvor je gama linolenske kiseline i bogata je vitaminima B kompleksa. Također sadrži minerale, elemente u tragovima, klorofil, enzime te druge hranjive tvari kao što su karotenoidi, glikolipidi i fikocijanin. Osim osnovnih hranjivih sastojaka, spirulina sadrži i mnoge fitonutrijente koji nedostaju prehrani ljudske populacije današnjeg vremena.

Načini primjene spiruline

Zbog svojeg sastava, Spirulina ima mnogobrojnu primjenu u svakodnevnom životu. Veliku ulogu je našla u zdravstvenoj primjeni kao što su zaštita jetre i bubrega, poboljšanje kvalitete krvi i prevencija anemije, uklanjanje teških metala iz tijela, kontrola alergijskog rinitisa te mnoge druge. Najveću ulogu pronašla je u održavanju kvalitete najvećeg ljudskog organa – kože. U obliku koncentriranog ekstrakta plave boje bogatog fikocijaninom, ova mikroalga nalazi se u brojnim kozmetičkim proizvodima zbog antioksidativnog, revitalizirajućeg, remineralizirajućeg i hidratantnog djelovanja na kožu i tijelo. Stoga se ti proizvodi koriste kao hidratantne kreme, sredstva protiv bora, starenja i akni, zaštita od sunca pa čak i za liječenje poremećaja pigmentacije i pri zacjeljivanju rana.

Raznolikost primjene ove mikroalge pokazuje da je ona čovjekov prijatelj te da će još neistražene dobrobiti spiruline kao super hrane u budućnosti doprinijeti njezinoj široj konzumaciji.

 

Literatura

1. Capelli B, Cysewski GR. Potential health benefits of spirulina microalgae. Nutrafoods. 2010. 9. 19 – 21.

2. Ragusa I, Nardone GN, Zanatta S, Bertin W, Amadio E. Spirulina for Skin Care: A Bright Blue Future. Cosmetics. 2021. 8. 16

Izvor fotografije

Image by Anaïs CROUZET from Pixabay