Čak i kad toga nismo svjesni, znanost stalno napreduje. Razvoj novih lijekova, medicinskih metoda, otkriće biološki važnih spojeva u biljkama, biokemijskih tehnika, ali i ostalog, proces je koji kontinuirano traje. Najnoviji dokaz ljepote i jačine znanosti jest transplantacija genetski modificiranog srca svinje u čovjeka.

Dan za pamćenje

Prije točno tjedan dana, 7.siječnja, David Bennet je dobio najljepši poklon – novo srce. Donirani organ potječe od svinje koja je uzgojena u točno određenim uvjetima te su joj uz to modificirani geni. Općenito, najveći je problem transplantacija prejaka reakcija imunosnog sustava primatelja na novi organ što može dovesti do odbacivanja organa čak i kod vrlo kompatibilnih parova donora i primatelja. Potencijalno rješenje tog problema, osim u imunosupresivnoj terapiji koju pacijent mora uzimati, leži u modifikaciji gena.

Naime, inaktivacijom ili ubacivanjem novih gena možemo utjecati na bolje prihvaćanje organa. Primjerice, donoru organa (u ovom slučaju svinji) modificirano je deset gena. Četiri su inaktivirana, uključujući one koji bi uzrokovali agresivan imunosni odgovor te one koji bi poticali rast svinjskog srca iako se sad nalazi u posve novom tijelu. Osim toga, u genom se ubacilo šest ljudskih gena također s ciljem povećanja uspješnosti zahvata.

Dakako, nije dovoljan jedan uspješan zahvat da ksenotransplantacija (transplatacija životinjskih organa) postane svakodnevnica. Uvjeti čuvanja i uzgoja životinja, modificiranje njihovih gena, kompatibilnost donora i primatelja kao i stanje primatelja, samo su jedni od kritičnih parametara koji se moraju pratiti. Iako je David Bennet trenutno u dobrom stanju, još uvijek je pod budnim okom brojnih liječnika.

Transplantacija srca svinje, osim što označava ogroman pomak prema uspješnijem spašavanju života, pokazatelj je konstantnog razvoja, unaprjeđenja i usavršavanja znanosti. Uzmemo li u obzir mogućnost uređivanja genoma mi zapravo otvaramo čitav spektar prilika, a svakim smo danom bliži još nekom novom otkriću. Postoji li ljepši dar od života, nove prilike za buđenje, stjecanje novih uspomena i iskustava?  Sitnim koracima do velikih dostignuća!

 

Izvori

How a pig heart was transplanted into a human for the first time, https://www.newscientist.com/, pristupljeno 14.1.2022.

Izvor fotografije

Image by deborablaves from Pixabay