Danas, 29. ožujka u dvorani Kaptol Boutique Cinema održana je 7. konferencija digitalne medicine „Budućnost je sada“. Naime, Republika Hrvatska je jedna od vodećih država po stupnju digitalizacije zdravstva te kao takva predstavlja pozitivan primjer drugim državama Europske Unije. Tu činjenicu podupire podatak da je ova konferencija održana u nekoliko zemalja kao što su Srbija, Slovačka, a želju za organizacijom ovog skupa izrazila je i Češka.

I ove godine organizaciju konferencije podržali su Ministarstvo Zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ovu konferenciju otvorio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom ovakvog skupa. „Svjesni da možemo napraviti puno za zdravstveni sustav, mi na razini vlade i u ministarstvu činimo pripreme u zakonskom smislu kako bi se digitalizacija zdravstva olakšala te smo iz EU fondova osigurali sredstva, svjesni neophodnosti digitalizacije.“  – dodao je.

Na konferenciji se spominjalo i kako je Hrvatska je po oboljenjima od karcinoma u prosjeku EU, dok je po ukupnoj smrtnosti u odnosu na broj stanovnika poslije Mađarske najpogođenija država članica EU. „Hrvatska nije imuna na karcinom kao i ni jedna druga zemlja. U tijeku je javna rasprava, odnosno eSavjetovanje o Nacionalnom planu borbe protiv raka. Radi se o hvalovrijednom dokumentu koji je vrlo dobar, kvalitetan i koji će biti usvojen na razini sabora i vlade. Imati papir je veliki korak ali je izrazito važno taj plan provede.“ – istaknuo je Siniša Varga, saborski zastupnik, ujedno i bivši ministar zdravstva i član inicijative Nacionalnog plana borbe protiv raka koja za cilj ima unaprijediti vrijeme otkrivanja bolesti sve većeg broja oboljelih pacijenata, educirati na vrijeme stanovništvo, ali i omogućiti veću dostupnost dijagnostičkih postupaka i liječenja.

O važnosti implementacije digitalnih rješenja u onkologiji govorila je i dr. Viktorija Erdeljić Turk, zamjenica predsjednika povjerenstva za lijekove. „Svjedočim revoluciji u liječenju karcinoma. U metastazi karcinoma u novim terapijama pacijenti imaju očekivano trajanje života koje je bilo nezamislivo prije 10-15 godina i drago mi je da kao članica povjerenstva za lijekove mogu sudjelovati u procesima da te vrste lijekova dođu na listu HZZO i budu dostupne pacijentima. U ovom trenutku je važno da to donošenje odluka bude provedeno kako bi osigurali s jedne strane onkološke lijekove bolesnicima koji će imati najviše koristi od tih lijekova. U tom procesu, digitalna rješenja jako pomažu u tome zbog prikupljanja zdravstvenih podataka koji su vrlo bitni za učinkovitost terapija, troškova i da bi dobili pozitivan ishod u liječenju bolesnika.“ – zaključila je.

Osim digitalne onkologije, na konferenciji se govorilo i o prikupljanju i efikasnoj obradi zdravstvenih podataka, o čemu je više rekao Vladimir Mičieta iz tvrtke Medtronic. „Imati pravu informaciju u pravo vrijeme je ključ za donošenje ispravnih odluka u zdravstvu. Rješenja moraju biti temeljena na efektivnim zdravstvenim podacima, a samo uz pravilno mjerenje moguće je znati da li je terapija efikasna ili nije.“ – istaknuo je. Kroz svoje predavanje prikazao je nekoliko primjera kako uz pomoć uspješnog prikupljanja i obrade podataka doći do boljih ishoda.

Pomoćnik ministra zdravlja dr. sc. Mate Car naglasio je koliko je važno investirati u zdravlje, ali kako bi se to ostvarilo potrebno je znati gdje ima smisla invesitrati. Složio se kako se rješenja mogu što više razvijati ukoliko je dostupno što više podataka koja su prihvatljiva većina dionika te važnost edukacije onih koji koriste ta rješenja.

Istaknuo je kako je zadovoljan činjenicom da su okupljeni svi dionici zdravstvenog sustava te razvojem komunikacije i panel raspravama kao i time da su se mogla čuti mišljenja različitih stručnjaka te stvoriti osnova za daljni razvoj digitalizacije zdravstva. Naglasio je i kako smatra da u Hrvatskoj postoji afinitet prema digitalizaciji društva te se nada da će se sustav u tom smjeru i dalje razvijati.

Za razgovor smo zamolili i gospodina Mladena Kovačeka, vlasnika tvrtke HIT konferencija i organizatora konferencije „Budućnost je sada“. Istaknuo je kako je zadovoljan činjenicom da su okupljeni svi dionici zdravstvenog sustava te razvojem komunikacije i panel raspravama kao i time da su se mogla čuti mišljenja različitih stručnjaka te stvoriti osnova za daljni razvoj digitalizacije zdravstva. Naglasio je i kako smatra da u Hrvatskoj postoji afinitet prema digitalizaciji društva te se nada da će se sustav u tom smjeru i dalje razvijati.

Konferenciji „Budućnost je sada“ nazočilo je i nekoliko studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu te je na taj način pokazano kako i studenti mogu i žele sudjelovati u digitalizaciji zdravstva.