Posljednje tri godine, svijet je zahvaćen pandemijom koronavirusa. Strah i panika od zaraze virusom bila je općeprisutna u cijeloj ljudskoj populaciji do dolaska cjepiva protiv istog. Na tržištu su se pojavile razne vrste cjepiva različitih farmaceutskih korporacija, među kojima je i mRNA cjepivo. No, tada su na površinu isplivala sva ljudska znanja i neznanja, zbog čega su se ljudi podijelili u 2 skupine: na one koji podržavaju cijepljenje, tzv. vaksere i one koji se tome strogo protive, tzv. antivaksere. Mnogi su vjerovali kako im cijepljenje može pružiti jedinu zaštitu, dok su ih drugi smatrali nedovoljno istraženima te kao takvima tumačili sredstvom koje može samo pogoršati situaciju. Puk je imao svoja shvaćanja kako funkcioniraju pojedina cjepiva pa su se tako pojavile brojne dezinformacije o njihovim mehanizmima rada. Pogledajmo što znanost govori o načinu rada cjepiva.

Što je to mRNA cjepivo?

Prvo, cjepivo se definira kao biološki preparat koji pomaže tijelu u borbi protiv stranih tvari, kao što su bakterije, virusi i ostali patogeni. Oni sadrže umrtvljeni ili oslabljeni virus koji kao takav ne izaziva bolest, već pokreće imunološki odgovor kako bi tijelo u doticaju s pravim virusom bilo spremno na zaštitu i borbu. Međutim, znanstvenici su razvili novu vrstu cjepiva koja ne koriste umrtvljeni patogen, već molekulu mRNA. mRNA (messenger RNA) je vrsta RNA molekule koja je ključna u proizvodnju proteina tako što u procesu transkripcije koristi informacije u genima na temelju čega stvara proteine među kojima su i protutijela za obranu od stranih patogena.

mRNA molekula koja se koristi u cjepivima potječe od mRNA uzgojene u in vitro (neživim) uvjetima gdje je moguće konstruirati mRNA molekule koje su sposobne aktivirati imunološki odgovor na pojedini patogen. To tako da nakon njihovog unosa u organizam, odmah započinje proces translacije u kojem nastaje protein, koji je u ovom slučaju protutijelo za određeni patogen. Postoji problem u kojem stanica nakon formiranja proteina započinje razgradnju molekule mRNA, no to se sprječava korištenjem lipidnih nanočestica koje olakšavaju unos molekule i oslobađanje iste u stanici. Bitno je napomenuti da pojedinci koji su cijepljeni mRNA cjepivom nisu izloženi virusu, da se ne mogu zaraziti cjepivom te da molekula mRNA ne ulazi u jezgru stanice niti mijenja njegov DNA!

Prednosti u odnosu na postojeće vrste cjepiva

Iako su mnoge tehnike cijepljenja pokazale visoku učinkovitost, mRNA cijepljenje obećava kao sigurna, kontrolirana i učinkovita metoda borbe protiv raznih vrsta patogena. Njezino korištenje ne izaziva promjene u stanicama, kao što je slučaj s cjepivima koji se temelje na DNA. One se lako proizvode u bioreaktorima gdje su sigurnosni zahtjevi u proizvodnom procesu manje stroži nego sa živim cjepivima, zbog nepostojanja živih virulentnih agenasa.

Primjena mRNA cjepiva

mRNA cjepivo našlo je veliku primjenu u liječenju mnogih bolesti i u profilaktičkoj imunosti. Cjepivo je primjenjivo u terapeutskom liječenju raka i u prevenciji infekcija kao što su infekcija virusom SARS-CoV-2, virusom bjesnoće, influence, Zika virusom, citomegalovirusom i respiratornim sincicijskim virusom.

Brzina kojom su razvijena cjepiva na bazi mRNA, proizvedena u masovnim razmjerima i klinički korištena za suprotstavljanje pandemiji COVID-19, pruža dokaz da cjepiva na bazi RNA molekule nude obećavajući novi pristup imunizaciji protiv bolesti.

 

 

Literatura

1. Verbeke R et al. The dawn of mRNA vaccines: The COVID-19 case. J Control Release, 2021, 10, 511-520.

2. Jain S et al. Messenger RNA-based vaccines: Past, present, and future directions in the context of the COVID-19 pandemic. Adv Drug Deliv Rev, 2021, 179, 114000.

3. Kowalzik F et al. mRNA-Based Vaccines. Vaccines 2021, 9, 390.

Izvor fotografije

  ©Thirdman via Canva.com