U srijedu 4. prosinca u Velikoj predavaonici našeg fakulteta u ulici Ante Kovačića 1 bit će održano treće ovogodišnje izdanje projekta CinePharm. Projekcije dokumentarnih filmova i serija čije su teme redovito iz područja biomedicine organizira Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a događaj je humanitarnog karaktera jer posjetitelji mogu za simbolične donacije dobiti kokice.

U srijedu će se prikazati epizoda serije Weediquette pod nazivom Stoned kids. Kao što je jasno iz naslova, serija progovara o danas sveprisutnoj temi – primjeni marihuane u medicinske svrhe. Iako se marihuana primjenjuje već godinama u svrhu smanjenja nuspojava kemoterapije kod terapije karcinomskih oboljenja, sve se češće događa kako ljudi koriste ponajviše ili isključivo marihuanu vjerujući kako je ista uspješnija u terapiji karcinoma u odnosu na konvencionalnu terapiju, a uz to ima i manje nuspojava. Upravo prateći taj trend sve se veći broj roditelja djece koja boluju od karcinoma odlučuje na ovakve radikalne mjere, a serija Stoned kids iz različitih aspekata sagledava navedenu situaciju. Je li ovakva primjena medicinske marihuane opravdana ili postoje razlozi zbog kojih se, unatoč njezinim brojnim otkrivenim benefitima, još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi liječi li karcinom?

Na ova, ali i brojna druga pitanja odgovore možete dobiti tijekom diskusije nakon filma. Voditelj diskusije nakon ovog filma bit će stručnjak za područje medicinske primjene marihuane, prof. dr. sc. Vladimir Trkulja. Profesor Trkulja je doktor medicine, magistar znanosti iz područja biologije (PMF) te doktor znanosti biomedicine i zdravstva u području Farmakologije. Objavio je 90-ak znanstvenih radova u indeksiranim časopisima te 10-ak poglavlja u udžbenicima (iz područja farmakologije) i drugim knjigama stranih i domaćih izdavača. Također je i član radne grupe Ministarstva zdravstva za medicinsku primjenu kanabinoida te je održao niz popularno-znanstvenih predavanja i stručnih predavanja za djelatnike neuroloških klinika u Hrvatskoj o medicinskoj primjeni kanabinoida.

Svi prihodi od „prodaje“ kokica bit će donirani udruzi Krijesnica osnovanoj 2000. godine. Krijesnica je udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Ideja za osnivanje organizacije proizišla je iz iskustva roditelja i medicinskog osoblja Onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb te potrebe za proširivanjem komunikacije među roditeljima i poboljšavanjem kvalitete skrbi za oboljelu djecu. Vizija Krijesnice je stvoriti društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup, za vrijeme i nakon liječenja, svim relevantnim sustavima koji odgovaraju pojedinačnim potrebama djeteta i obitelji. Tijekom svog dosadašnjeg djelovanja, Krijesnica je postala vodeća organizacija u Hrvatskoj za pomoć djeci oboljeloj od maligne bolesti i njihovim obiteljima kroz provedbu programa podrške i osnaživanja, senzibilizacije javnosti, zagovaranja i lobiranja. Sve navedeno postiže uz predan rad malog tima zaposlenika, uz nesebičnu pomoć od strane mladih osoba koje su liječene od malignih bolesti u djetinjstvu i brojnih volontera.

Krijesnica provodi brojne aktivnosti u svom nastojanju da pomogne djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima od kojih izdvajamo:

  • Psihosocijalna podrška
  • Rehabilitacijski programi
  • Mladi Krijesnice
  • Zagovaranje pozitivnih promjena u društvu i sustavu u vezi djece, mladih i obitelji suočenih s malignim bolestima

Pridružite se i vi projekciji filma i, vjerujemo, vrlo zanimljivoj i užarenoj diskusiji o ovoj kontroverznoj i sveprisutnoj temi te usput dajte svoj doprinos radu udruge Krijesnica. Vidimo se 4. prosinca u 18:00 na FBF-u!