Berlinski pacijent prva je osoba izliječena od HIV infekcije.
Timothy Ray Brown, rođen u Seattleu, preselio se u Berlin radi studija. Njemu je kao studentu dijagnozirana HIV infekcija 1995. godine te je započeo s antiretroviralnom terapijom.

Unatoč tome što je Timothy prestao uzimati antiretroviralnu terapiju prvog dana nakon transplantacije, u sljedeće tri godine razina HIV protutijela značajno se smanjila…

Kao da nije bio dovoljno nesretan, 11 godina kasnije potvrđena mu je i dijagnoza akutne mijeloične leukemije. Njegov liječnik Gero Hütter iz Charité Hospital u Berlinu zakazao mu je postupak transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u svrhu liječenja leukemije. Od šezdesetak tada dostupnih, prihvatljivih donora, doktor Hütter odabrao je onog s tada već poznatom mutacijom, homozigotna Δ-32 delecija u genu koji kodira CCR5 protein. Naime, poznato je da su ljudi s navedenom mutacijom otporni na infekciju HIV-om budući da većina HIV virusa koristi CCR5 receptor za ulazak u stanicu domaćina, osim malog broja virusa koji koriste CXCR4 ili CCR2. Berlinski pacijent primio je dvije transplantacije od navedenog donora, u 2007. i 2008. godini. Unatoč tome što je Timothy prestao uzimati antiretroviralnu terapiju prvog dana nakon transplantacije, u sljedeće tri godine razina HIV protutijela značajno se smanjila, a znanstvenici nisu mogli detektirati HIV u njegovom tijelu.

Nakon transplantacija Timothy je doživio leukoencefalopatiju i graft-versus-host reakciju, obje potencijalno fatalne komplikacije koje nastaju uslijed napada transplantiranih stanica imunosnog sustava na tijelo domaćina. Međutim, čini se kako je upravo graft-versus-host reakcija događaj koji uništava HIV inficirane T limfocite. Do danas je osim Berlinskog pacijenta poznato još 6 slučajeva izliječenja od HIV-a uslijed graft-versus-host reakcije, a zanimljivo je da je u samo jednom od tih slučajeva donor hematopoetskih matičnih stanica imao gore navedenu Δ-32-CCR5 mutaciju.

Danas je Berlinski pacijent zdrava osoba, izliječen od HIV-a i akutne mijeloične leukemije, a 2012. godine osnovao je „Timothy Ray Brown Foundation“ posvećenu borbi protiv HIV-a i AIDS-a.

Izvor fotografije

Image by Darwin Laganzon from Pixabay , https://pixabay.com/, pristupljeno 2.12.2021.