Marilyn Monroe svoju je glumačku karijeru započela, ali i završila vrlo mlada. Njen uspon u svijetu sedme umjetnosti narušila je prekomjerna konzumacija brojnih lijekova koja ju je posljedično odvela i u smrt. Je li pravilnim doziranjem i propisivanjem lijekova bilo moguće spriječiti njen prerani odlazak te omogućiti njoj, kao i nama, daljnje uživanje u scenskim trenucima poznate dive?

Što je ubilo Marilyn?

Barbiturati su skupina lijekova koja djeluje na središnji živčani sustav. Iako se danas koriste kao anestetici i antikonvulzivi (tvari koje sprječavaju napadaje), u prošlosti su svoju slavu stekli svojim anksiolitičkim, hipnotičkim i sedativnim djelovanjem. Jedna od žrtava neželjenog djelovanja barbiturata bila je i Marilyn Monroe.

Njeni su joj liječnici, uz niz ostalih psihoaktivnih lijekova, za smirenje propisali pentobarbital. Naime, kratkoročna konzumacija pentobarbitala namijenjena je osobama koje se bore s insomnijom ili u hitnom slučaju liječenja napadaja. Iako je Marilyn smatrala da doziranje lijekova drži pod kontrolom te da joj zdravlje napreduje, već je skoro 60 godina prošlo od događaja čiste suprotnosti.

Između 1957. i 1963. godine zabilježeno je 8469 slučajeva trovanja barbituratima.

Mehanizam djelovanja

Ciljno mjesto vezanja barbiturata je GABA-A receptor. GABA (gama-aminomaslačna kiselina) je glavni inhibitorni neurotransmiter, tj. njenim se vezanjem za receptore smanjuje ekscitiranost neurona i onemogućuje daljnji put slanja živčanih impulsa. Osim prirodnog supstrata, na taj se receptor mogu vezati i lijekovi.

Barbiturati djeluju kao pozitivni alosterički modulatori i agonisti GABA-A receptora. Svojim vezanjem produljuju vrijeme u kojem je ionski kanal (receptor) u otvorenom stanju te pojačavaju osjetljivost na prirodni ligand – GABA-u. Osim toga, mogu i izravno otvarati kloridne kanale. Kada je ionski kanal otvoren, dolazi do ulaska kloridnih iona u stanicu što vodi do hiperpolarizacije neurona koja sprječava daljnji signalni put i smanjuje podražljivost neurona.

Fatalna doza

Umjesto da konzumacijom lijekova unaprijedi kvalitetu svog života, Marilyn je uzimanjem vrlo visokih doza lijekova sebi oduzela život. Analiza krvi dokazala je letalnu koncentraciju pentobarbitala i kloral hidrata koji djeluje kao sedativ i hipnotik. Uzimajući u obzir činjenicu kako oba lijeka djeluju na središnji živčani sustav, prvi simptom predoziranja jest depresija istog. Osim toga, dolazi do zatajenja respiratornog sustava, širenja zjenica i porasta broja otkucaja srca.

Između 1957. i 1963. godine zabilježeno je 8469 slučajeva trovanja barbituratima. Antidot još uvijek ne postoji, a u liječenju je pomoglo korištenje aktivnog ugljena (ukoliko se lijek primjenjuje oralno) i zaluživanje mokraće.

Nijedan lijek nije bezazlen, pridržavanje dobivenih mjera opreza i uputa o korištenju lijeka važno je kod korištenja i „običnih antibiotika“ ili dodataka prehrani. Marilyn je godinama bila središte pozornosti, izvor tračeva, ali i lice s naslovnice. Živjela je pod budnim okom javnosti, što ju je koštalo života. Diljem svijeta poznati su njeni citati, a neki od njih, kao što je :„Ako zatvorim oči i pomislim na Hollywood, sve što vidim je jedna varikozna vena“, poprimaju posve novo značenje.

Izvori

  1. Nembutal, 2021, https://www.rxlist.com/script/main/hp.asp, pristupljeno 17.3.2021.
  2. Marilyn Monroe: Inside Her Final Days and Fragile State of Mind, 2019, https://www.biography.com/, pristupljeno 16.3.2021.
  3. Skibiski J, Abdijadid S. Barbiturates. Florida, StatPearls Publishing, 2021.

Izvor fotografije

https://pixabay.com/photos/marilyn-monroe-andy-warhol-art-1318440/