Danas su se na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu okupili predstavnici poslodavaca farmaceuta i medicinskih biokemičara, predstavnici stručnih društava i komora, predstavnici krovnih agencija u visokom obrazovanju, znanstveno-nastavno osoblje fakulteta te studenti. Razlog je bio predstavljanje PharmMedQ projekta.

PharmMedQ je projekt primjene Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) u unaprjeđenju studijskih programa u području farmacije i medicinske biokemije, financiran iz Europskog socijalnog fonda s gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je započeo u ožujku 2019. godine, a trajat će 3 godine.

Konferenciju predstavljanja projekta otvorio je dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta prof. dr. sc. Željan Maleš uvodnim riječima. Potom je voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Zrinka Rajić predstavila projekt, partnere, ciljeve projekta i ključne aktivnosti.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje studijskih programa farmacije i medicinske biokemije kroz primjenu HKO-a izradom standarda zanimanja i standarda kvalifikacija povezanih s pojedinim studijima, usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada, unaprjeđenje kvalitete na FBF-u te unaprjeđenje nastavne djelatnosti na fakultetima partnerima projekta. Aktivnosti projekta rezultirat će izradom 3 prijedloga standarda zanimanja (ljekarnik, industrijski farmaceut i medicinski biokemičar) i 2 standarda kvalifikacija (magistar farmacije te magistar medicinske biokemije i laboratorijske medicine).

Zatim su predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, predstavnica Plive dr. sc. Biserka Cetina-Čižmek te predsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara dr. sc. Liljana Mayer pojasnile što moraju znati budući farmaceuti i medicinski biokemičari te koje su kompetencije potrebne na tržištu rada.

Skup su predavanjem “Hrvatski kvalifikacijski okvir: što, zašto i kako?” nastavili predstavnici Instituta za razvoj obrazovanja Thomas Farnell i Ana Skledar Matijević istaknuvši iskustvo instituta u primjeni te prikazom cijelog procesa provedbe HKO-a.

Konferencija je završena okruglim stolom u kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Mislav Balković, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić te izv. prof. dr. sc. Zrinka Rajić. Okrugli stol rezultirao je produktivnom diskusijom u kojoj su razmijenjena iskustva već provedenih projekata te nekih stranih zemalja.

Tom prilikom upitali smo voditeljicu projekta izv. prof. dr. sc. Zrinku Rajić za komentar koji prenosimo:  “Današnja konferencija je u potpunosti ispunila moja očekivanja i vrlo sam zadovoljna odazivom struke, djelatnika FBF-a i studenata. Nadam se da smo uspjeli približiti projekt PharmMedQ svim nazočnima. Puno je posla ispred nas, ali zajedničkim zalaganjima uspjet ćemo ga realizirati u sljedeće dvije i pol godine.

Ne preostaje nam ništa drugo osim poželjeti sreću u provedbi projekta od kojeg će zasigurno profitirati svi sadašnji i budući farmaceuti i medicinski biokemičari.