Naša kosa simbol je mladosti, zdravlja i mnogi poistovjećuju zdravu i bujnu kosu s osjećajem ponosa, uspjeha, dugovječnim životom, privlačnošću pa čak i luksuzom. Alopecija (ispadanje, gubitak ili nedostatak kose) na pojedinca može djelovati pogubno. S godinama, kako rast kose više nije kao što je bio nekad, ljudi se osjećaju staro, gube samopouzdanje, nezadovoljni su, a sve to može utjecati na zdravlje, dovodeći neke čak i do depresije. To dobro iskorištavaju marketinški stručnjaci pa nije teško naići na reklame koje obećavaju rast kose u par tjedana korištenjem nekog proizvoda (poželjno njihovog).

Postoje brojni proizvodi koji obećavaju jačanje folikula dlake ili prestanak njenog ispadanja, no za mnoge takva rješenja ne ispunjavaju njihova očekivanja. Dosad nisu postojale obećavajuće metode koje trajno sprječavaju gubitak kose. Znanstvenici svojim brojnim studijama i istraživanjima otkrivaju na koji način se efektivno može potaknuti rast izgubljene kose bez neželjenih učinaka te su u posljednjih nekoliko godina došli do rješenja. Jedna od novijih i sigurnih metoda je ugradnja matičnih stanica. Na taj način može se riješiti problem stanjivanja i gubitka kose kod muškaraca, a i kod žena.

Otpadanje vlasi ne mora biti patološko

Dlaka raste iz vlastitog folikula koji se nalazi u dermi, sloj kože ispod površinskog sloja (epiderme).

Postoji nekoliko čimbenika bez kojih dlaka ne može rasti. To su proteini koji grade samu dlaku (najviše keratin), doticaj s krvožilnim sustavom za dopremu kisika, hranjivih tvari i minerala, lipidi koji čine dlaku sjajnom, fleksibilnom i nelomljivom, stimulansi ili faktori rasta koji kontroliraju i dirigiraju rast dlake te zdravi i funkcionalni folikuli.

Ciklus rasta dlake sastoji se od tri faze. Prva je anagen koju obilježava kontinuirani rast dlake koji traje nekoliko godina. Nakon toga, kroz par tjedana traje prijelazna faza katagen u kojoj se folikul sužava i rast dlake se usporava. U konačnici nastupa telogen, faza mirovanja. Pritom stara dlaka otpada, a nju zamjenjuje nova. Dakle, povremeno otpadanje dlake dio je prirodnog ciklusa obnavljanja vlasišta. Međutim, postoje slučajevi gubitka vlasišta koji se nazivaju alopecije, a posljedica su hormonalnih ili nekih drugih promjena.

Uzroci alopecije

Androgena (androgenetska) alopecija (engl. pattern hair loss) najčešći je oblik gubitka kose kod muškaraca i žena. Zahvaća 50% muškaraca i 20 – 30% žena do pedesete godine. Naime, uzrok androgene alopecije je, uz genetsku predispoziciju, folikularna osjetljivost na androgene ili muške spolne hormone, posebice na dihidrotestosteron (DHT) koji enzimima 5α-reduktazama nastaje iz testosterona. Uzroci takve „šablonske“ alopecije kod žena (engl. female pattern hair loss) nisu utvrđeni, ali u većini slučajeva nije riječ o androgenima.

Temporalni i zatiljni dijelovi glave najčešće ostanu nezahvaćeni, što nam govori da na različitim dijelovima vlasišta dihidrotestosteron ima drugačije djelovanje. Također, suprotno uvriježenom mišljenju, dlake kod androgene alopecije obično ne nestaju, već se smanjuju i postaju manje vidljive što ostavlja dojam ćelavosti.

Autoimuna reakcija može izazvati mjestimične gubitke kose što se naziva Alopecia areata. Drugim riječima, naš imunosni sustav uništava vlastite folikule dlake što usporava ili zaustavlja njihov rast. Na taj način može se stvoriti ćelavost na mjestima veličine kovanice. Alopecia areata zahvaća 0.1 – 0.2% populacije, a dobar kandidat za uzroka ove pojave je psihološki stres što nije rijetkost za autoimune bolesti općenito.

Matične stanice

U suštini, matična stanica je stanica koja se može neograničeno dijeliti te pritom diferencirati (pretvarati) u različite vrste stanica. Njihova glavna uloga je regeneracija oštećenog tkiva što ih čini primjenjivima i za obnavljanje nefunkcionalnih folikula dlake.

Proces obnove vlasišta matičnim stanicama sličan je procesu bilo kojeg drugog oštećenog tkiva. Prvo se uzima uzorak kože s folikulima dlake, a matične stanice se, primjerice, centrifugom izoliraju iz masnih stanica koje se dobiju liposukcijom. Uzorak kože se uzgaja matičnim stanicama pri čemu nastaju nove stanice i tkiva koje se implantiraju tamo gdje pacijent želi obnoviti vlasište.

U regenerativnoj medicini nije uobičajeno da se koriste vlastite matične stanice, već od neke druge osobe. U slučaju da pacijent ima tumor, postoji šansa da se vlastite matične stanice diferenciraju u taj isti tumor. Uzgajanjem istog te implantacijom stvara se neželjeni učinak te dovodi do još većih komplikacija. Međutim, gubitak kose nije izazvan bolešću, već je prirodan proces. U tom slučaju, korištenje vlastitih matičnih stanica za uzgoj navedenih stanica ne predstavlja problem te je sigurnije i praktičnije rješenje za obnavljanje kose.

Sigurnost i djelotvornost

Prvu transplantaciju kose matičnim stanicama uspješno su izveli talijanski znanstvenici 2017. godine. Pokazali su da se navedenom metodom gustoća vlasišta povećala za 29% u 23 tjedana. Naravno, to su tek počeci razvoja navedenih terapija pa se daljnjim istraživanjem rezultati mogu poboljšati.

Nekoliko istraživačkih klinika u SAD-u svoje usluge pružaju za cijenu od 3 000 do 10 000 dolara za nekoliko tretmana (tipično od 2 do 6). Oni koji se podvrgnu navedenom postupku, trajno će vratiti izgubljene dijelove kose pa ponovne operacije ili terapije nisu potrebne, osim ako pacijent želi bolji učinak. Ne samo da matične stanice omogućuju vraćanje izgubljene kose, već se ugrađeni folikuli i matične stanice neprestano dijele pa je šansa za ponovnim gubitkom vlasišta minimalna.

U odnosu na ostala rješenja, implantacija folikula dlake i matičnih stanica relativno je bezbolan proces, ali kao i kod svake druge operacije, postoji šansa za stvaranje upalnog procesa ili krvarenja.

Ovakve znanstvene studije omogućuju nam da unaprijedimo terapije transplantacija kose. Dosada, rezultati provedenih terapija su pozitivni, a budućnost obećavajuća.

 

 

Literatura

Stem Cell Treatment For Hair Loss, https://bioinformant.com/, 2020, pristupljeno 22.5.2020.

Vary JC, Jr. Selected Disorders of Skin Appendages–Acne, Alopecia, Hyperhidrosis. The Medical Clinics of North America, 2015, 99(6), 1195–1211

Gentile P, Scioli M, Bielli A, Orlandi A, Cervelli V. Stem cells from human hair follicles: first mechanical isolation for immediate autologous clinical use in androgenetic alopecia and hair loss. Stem Cell Investigation, 2017, 4(6). https://doi.org/10.21037/sci.2017.06.04/

Picture of the Hair, https://www.webmd.com/, pristupljeno 22.5.2020.

Izvor fotografije

©[Изображения пользователя Алёна] via Canva.com