Svrabac ( lat. Sarcoptes scabiei var. hominis ) je kožni parazit koja spada u porodicu šugaraca ( lat. Sarcoptidae ) i uzročnik je svraba. Svrabom se godišnje zarazi 200 do 300 milijuna ljudi.

Kako se širi?

Uzrok zaraze je tjelesni kontakt sa zaraženom osobom ili kontaminiranim predmetima kao što su posteljina, odjeća, madraci pa čak i neki predmeti. Žarišta su vrtići, škole, domovi za starije. Zdravstveni djelatnici su jedna od pogođenijih skupina. Socio-ekonomski status i higijenske navike pojedinca ne igraju ulogu u zarazi ovim nametnikom i svatko se može zaraziti.

Ciklus razmnožavanja

Veličina ovog samozatajnog nametnika iznosi oko 0.35 milimetra i vidljivi su jedino pomoću mikroskopa uzimanjem brisa kože, a ponekad se mogu čak vidjeti i kao crna točkica. Svrabac se hrani ostatcima kože, stoga parazitiraju vanjski sloj kože u kojem kopaju tunele gdje polažu jaja. Ženka izliježe 2-3 jajašca na dan i nakon 24-48 sati se stvaraju larve koje se pretvaraju u odraslu jedinku nakon 10-14 dana te zatim dolazi do ponavljanja ciklusa. Mužjaci žive na površini kože i odlaze u tunele isključivo radi razmnožavanja i hrane. Jedinke mogu preživjeti i do dva dana izvan domaćina u idealnim uvjetima temperature što iznosi 21° i 40-80% vlage u zraku.

Dermatitis ili svrab?

Jedan od najznačajniji simptoma svraba ili takozvane šuge jest jak svrbež po cijelom tijelu koji je alergijska reakcija na izmet i jajašca. Pojavljuju se 3-4 tjedna nakon izlaganja izvoru zaraze.  Mnogi pacijenti su primijetili pojačan svrbež tijekom noći ili nakon vrućeg tuša, zbog toga što je koža toplija. Osim karakterističnog svrbeža na tijelu se mogu pojaviti crveni prištići i linije koje predstavljaju rovove koje su ovi nametnici iskopali pod kožom. Simptomi svraba se preklapaju s osobinama ostalih kožnih bolesti kao što je dermatitis. Upravo iz toga razloga, svrabac se jedino može dijagnosticirati pomoću uzimanja brisa kože.

Terapija

Svrab je potrebno tretirati jer postoji šansa za stvaranje bakterijskih infekcija stafilokokom ili streptokokom.  Pacijentima se prepisuje topički 5% Permetrin ili 25% Benzil- benzoat koji imaju skabicidni učinak – napad na živčani sustav parazita. U težim slučajevima se prepisuje oralna terapija Ivermektinom koji je posebice popularan od 2020. godine zbog COVID-19 virusa. Za vrijeme terapije potrebno je oprati svu odjeću i predmete s kojim je zaražena osoba bila u kontaktu.

Na samom kraju

Svrab je neugodna kožna bolest čiji simptomi nalikuju na dermatitis, uzročnik je malen i lako se prenosi. Kako bi se smanjila sumnja na zarazu – najbolje je otići na dermatološki pregled.

 

Literatura

Chandler D, J, Fuller L, C: A Review of Scabies: An Infestation More than Skin Deep. Dermatology 2019;235:79-90. Richards RN Scabies: Diagnostic and Therapeutic Update. J Cutan Med Surg. 2021 Jan-Feb;25(1):95-101

Izvor fotografije

https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-scratching-her-neck-due-itching-gray-background-female-has-itching-neck-concept-allergy-symptoms-healthcare_28092410.htm#query=itch&position=4&from_view=search&track=sph