Od 5. do 7.3.2021. održalo se 11. po redu Natjecanje u konzultacijskim vještinama (PCE). Cilj natjecanja je studentima 2. i 3. godine studija farmacije približiti ljekarničku djelatnost i omogućiti im da se ranije u tijeku studija okušaju u konzultaciji kako bi bolje razumjeli koliko je znanja potrebno za pravilno savjetovanje pacijenata o njihovim stanjima i terapiji.  Zbog poboljšanja epidemiološke situacije natjecanje je uspješno organizirano uživo na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu te su nam se mogli pridružiti i kolege sa studija farmacije u Splitu.

Studenti su se kroz 3  dana natjecanja upoznali sa aspektima šećerne bolesti te naučili osnove pristupa pacijentu i provedbe konzultacije. Na uvodnom predavanju je izv.prof.dr.sc. Lidija Bach-Rojecky studentima približila patofiziologiju i farmakoterapiju šećerne bolesti, prošli su osnovne farmakološke pojmove i karakteristike skupina lijekova koji se koriste te su shvatili zašto je važno provođenje nefarmakoloških mjera kako bi kontrolirali tijek bolesti.

Drugi dan su natjecatelji pristupili ispitu kojim se provjeravalo koliko su zapamtili i shvatili sa uvodnog predavanja, a 10 koji su najbolje riješili ispit je napredovalo u finale. Nakon ispita je asistentica Andrea Brajković, mag.pharm. održala radionicu konzultacije gdje je upoznala studente sa tipovima pitanja koja treba postavljati tijekom konzultacije, pristupom pacijentu te općenito strukturom ljekarničke konzultacije. Na radionici su obrađena 3 slučaja gdje su natjecatelji bili potaknuti na raspravu o predstavljenim problemima te kako doći do rješenja i pomoći pacijentu. Jedan od predstavljenih slučajeva bio je temelj za slučaj koji je dočekao finaliste.

U finalu su natjecatelji imali zadatak savjetovati pacijenticu sa šećernom bolesti tipa 2 koja je došla podići recept za Synjardi (empagliflozin + metformin) i traži neki prirodni pripravak za urinarnu infekciju. Iz razgovora su saznali da se infekcija prvi puta pojavila kada je lijek uveden prije 2 mjeseca, a sada su simptomi nešto intenzivniji te su prepoznali infekciju kao nuspojavu empagliflozina. Također saznaju da pacijentica koristi i inzulin te se žali na crvenilo i pojavu kvrge na mjestu gdje ga primjenjuje. Osim o infekciji savjetovali su pacijenticu o pravilnoj primjeni inzulina te poseban naglasak stavili na važnost nefarmakoloških mjera kao što su tjelesna aktivnost uz samopregled stopala, dijabetička prehrana i prestanak pušenja. Pacijenticu su također uputili liječniku kako bi procijenio je li potrebno mijenjati terapiju zbog nuspojava te naglasili obavezan odlazak ako simptomi urinarne infekcije ne nestanu nakon 4 dana primjene medvjetke.

Finale je održano u jednoj od ljekarni sponzora Ljekarne Joukhadar, te su magista voditeljica ljekarne i Radwan Joukhadar, mag.pharm. uz profesoricu Bach-Rojecky i asistenticu Brajković bili dio žirija koji je promatrao, komentirao i ocjenjivao finaliste. Među natjecateljima su se istakle konzultacije troje pobjednika Sare Koprivice, Nikole Bišćana i Jakova Vuka koji su jednoglasnom odlukom žirija odnijeli glavne nagrade.

Generalni sponzori natjecanja bili su Pliva i Ljekarne Joukhadar te im ovim putem zahvaljujem na pomoći u organizaciji i provedbi natjecanja. Osim financijske potpore sponzori su osigurali i nagrade za finaliste i pobjednike natjecanja te je finale održano u jednoj od ljekarni Joukhadar. Zahvaljujem se i Medicinskoj nakladi koja je donirala knjige za pobjednike te Zagrebačkom Dijabetičkom Društvu na donaciji materijala za sve sudionike natjecanja.

Kao koordinator natjecanja želim se zahvaliti organizacijskom odboru i kolegama iz CPSA tima na pomoći i uloženom trudu i vremenu kako bi natjecanje proteklo bez problema. Posebno mi je drago da smo uspjeli organizirati kompletno natjecanje uživo i zahvaljujem upravi Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta što su dopustili korištenje prostorija fakulteta. Posebno se zahvaljujem predavačicama profesorici Bach-Rojecky i asistentici Brajković na pripremljenim i održanim predavanjima i pomoći u izboru teme i organizaciji natjecanja.