Lepidium meyenii ili bolje poznata maca u zapadnjačkom je svijetu napravila svoj prvi javni nastup mnogo kasnije nego što jest na južno-američkom tlu. Riječ je o biljci križarici (porodice Brassicaceae) koja se uzgaja isključivo na nadmorskoj visini od 4,000-4,500 m u peruanskim središnjim Andama. Maca se tradicionalno koristila zbog svojih nutritivnih i potencijalnihljekovitih svojstava. Maca se izvozi kao prah, kapsule, pilule, brašno, liker, i ekstrakti, a smatra se jednim od sedam proizvoda peruanske zastave. Postoje tri vrste mace: žuta, crna i crvena. Studije su dokazale pozitivne učinke mace na plodnost, pamćenje i raspoloženje.

 

Maca i muškarci

Provedeno je jedno dvostruko slijepo, placebom kontrolirano istraživanje u kojem su muškarci svakodnevno konzumirali macu(3000 mg/dan mace), te su se rezultati usporedili s placebo skupinom. Konzumiranje mace kao dodatak prehrani u usporedbi s placebom pokazalo je povećanu seksualnu želju nakon 8 tjedana liječenja te je osim toga uočeno i poboljšano raspoloženje i smanjena anksioznost. Nije uočena razlika između skupina koje su uzimale 1500 ili 3000 mg mace dnevno. Druga studija na 9 muškaraca koji su primali macu tijekom 4 mjeseca pokazala je povećanje broja i pokretljivosti spermija. U tri druge studije na pacijentima sa seksualnom disfunkcijom, liječenje macom je poboljšalo libido.  Maca u dozi od 2400 mg poboljšala je samopouzadnje u seksulanom kontekstu kod muškaraca s blagom erektilnom disfunkcijom nakon 12 tjedana liječenja.

 

Maca i žene

Jednom studijom provedenom na ženkamaštakora pokazalo se da je specifično povećanje razine LH (luteinizirajućeg hormona) u serumu među hormonima hipofize, vrijeme povezano s porastom LH i naknadno pokretanje otpuštanja FSH (folikulostimulirajućeg hormona) u svezi  s djelovanjem mace. Ovi učinci potiču ovulaciju putem hipofizne funkcije HHG (hipotalamus-hipofiza-gonada) osi. Time se tradicionalna upotreba mace za plodnost potvrđuje s obzirom na povećanje razine LH u serumu u ženskim štakorima. Nadalje, jedna dvostruko slijepa, randomizirana studija paralelnih skupina provedena je kod žena sa seksualnom disfunkcijom zbog selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI), kako bi se utvrdio učinak mace na seksualnu disfunkciju. Pacijentima je davana 1,5 ili 3,0 g mace dnevno. Poboljšanje seksualnih disfunkcija bilo je uočeno pri dozi od 3 g/dan. U žena u postmenopauzi, liječenje s 3,5 g mace dnevno tijekom 6 tjedana smanjilo je psihološke simptome uključujući anksioznost i depresiju te je smanjilo mjeru seksualne disfunkcije.

 

Zaključno

Maca je kao dodatak prehrani zasigurno pronašla svoje mjesto u kategoriji spolnoga zdravlja. Njen dokazan učinak na povećanje plodnosti putem LH-a, povećanje broja spermija i povećanjem libida neupitno su joj dodijeli prednost pri izboru u dodacima prehrane za poboljšanje reproduktivnog zdravlja pojedinca. U užurbanom zapadnjačkom svijetu, možda povratak tradicionalnim kurama s područja Anda je baš ono što je potrebno za našu spolnu, ali i opću dobrobit.

 

Literatura

1. Gonzales, Gustavo F., Carla Gonzales, and Cynthia Gonzales-Castaneda. “Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru–from tradition to science.” Complementary Medicine Research 16.6 (2009): 373-380.

2. Uchiyama, Fumiaki, et al. “Lepidium meyenii (Maca) enhances the serum levels of luteinising hormone in female rats.” Journal of ethnopharmacology 151.2 (2014): 897-902.

Izvor fotografije

By Magda Ehlers from Pexels