Jun Yao, inženjer elektrotehnike, je uz mikrobiologa Dereka Lovleya otkrio način korištenja proteina za pretvorbu vode u električnu energiju.

Niti proteina umjesto žica

Yaou su za istraživanje bile potrebne vrlo sitne žice široke samo nekoliko nanometara. Htio je saznati mogu li ih proteinske niti bakterija u veličini njemu potrebnih nano žica zamijeniti. Spomenuta bakterija je Geobacter sulfurreducens koja dok hranu pretvara u energiju, ujedno i oslobađa elektrone. Ti se elektroni kreću kroz njene proteinske niti završavajući na željezu u blatu u kojem živi. Za novo istraživanje Lovley je izolirao niti proteina s milijardi tih bakterija te su one stavljene između dvije zlatne metalne ploče koje su predstavljale elektrode. Nakon primjene napona između dvije elektrode, došlo je do protoka elektrona odnosno do protoka električne energije što je dovelo do zaključka da se nano niti proteina mogu ponašati kao nano žice.

Slučajno otkriće

Jednom su znanstvenici zaboravili uključiti napon, no svejedno je došlo do protoka struje. Shvatili su kako proteinske niti same stvaraju električnu energiju, a kasnije i dokazali da je vlažnost zraka pokretala taj proces te da što je veća vlažnost, proizvedena energija bit će viša. Kako bi uređaj najbolje funkcionirao, ključni su mali razmaci između niti zvani nano pore. Takvi razmaci omogućuju kretanje vode između žica. Više vode skuplja se sa strane s malom elektrodom gdje snop niti dolazi u dodir sa zrakom, a manje na strani gdje niti dodiruju veću elektrodu. Ta razlika omogućuje pozitivan naboj na jednoj strani “žica”, a negativni naboj na drugoj.

Takav uređaj ima veliki potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije. Osim što je vlaga sveprisutna, prednost je u jednostavnosti i veličini uređaja. Također, ne moraju se nužno koristiti na otvorenom kao ostali izvori obnovljive energije, već uređaji funkcioniraju i u zatvorenom, no i u vanjskom prostoru. Ekološki je vrlo prihvatljiva opcija jer ne stvara otpad koji zagađuje okoliš te se nakon što uređaji više nisu potrebni mogu ponovno upotrijebiti ili čak reciklirati.

Izvor literature

1. X. Liu et al. Power generation from ambient humidity using protein nanowires. Nature, 2020, 578, 550.

Izvor fotografije

©Photocreo via Canva.com